19:07 23.05.2022

Товарообіг мережі "Епіцентр" у квітні зріс на 18%

3 хв читати
Товарообіг мережі "Епіцентр" у квітні зріс на 18%

Загальний товарообіг мережі "Епіцентр" у квітні 2022 року зріс на 18% порівняно з березнем, але впав майже на чверть до аналогічного періоду минулого року, повідомили в пресслужбі компанії агентству "Інтерфакс-Україна".

При цьому наголошується, що російська агресія внесла корективи в життя кожного українця, споживчі потреби та пріоритети. Якщо у мирний час у мережі "Епіцентр" найбільше купували керамічну плитку, ламінат, фарби, побутову хімію та посуд, то з початком війни значно зріс попит на каністри, мініелектростанції, бензогенератори, матраци, спальні мішки, пальники, газові балони.

За даними директора напряму "Сад. Город" мережі "Епіцентр" Світлани Лісанті, найбільший приріст відзначений у реалізації спальних мішків (+616%), карематів (+344%), газових балонів (+343%), пальників та плиток (+270) %), майже втричі збільшився продаж продуктів харчування. Також зріс продаж ліків і товарної категорії military. Втікаючи від війни, люди не встигали забирати з дому дитячі товари, тому попит мали іграшки, дитячі меблі та коляски, пояснила Лісанті.

"З настанням садового сезону спостерігаємо збільшення продажу насіння, агрохімії, плодових рослин, садової техніки, інвентаря. Люди розуміють, що через війну цьогорічний врожай у країні буде значно менший, тож розраховують на власні городи та присадибні ділянки. Також великий попит протягом всього періоду війни мають товари для котів (+66%) та собак (+118%). У тих регіонах, де відновлюється мирне життя, поступове зростання демонструють товари для відпочинку", - повідомила вона.

За словами експерта, через пошкодження або повне знищення частини українських виробництв є певні проблеми з постачанням стратегічних товарів, тому доводиться шукати нових постачальників та переорієнтуватися на імпорт із Туреччини, Нідерландів, Польщі та інших країн.

Основну торгівлю мережі було зосереджено на заході України: у Львові, Ужгороді, Чернівцях, Івано-Франківську. Але і в центрі та півдні країни торговельні центри працювали й постачали покупців необхідними товарами.

Щодо онлайн-покупок, то ще до початку війни відзначався підвищений інтерес до товарів категорії military, автотоварів, засобів особистої гігієни. З початком військової агресії найбільший попит мав корм для тварин, каністри, сумки та переноски для домашніх тварин, газові балони, каремати, надувні матраци, електрочайники, дитячі суміші, борошно. У квітні ситуація дещо змінилася. Крім товарів першої необхідності та кормів для собак і кішок, зріс продаж у категорії "Сад. Город", сковорідок, форм для випічки, світлодіодних ламп. Зростає продаж плитки, керамограніту та кросівок.

Наразі в "Епіцентрі" прогнозують підвищений запит на товари будівельної групи, щоб забезпечити потреби інших компаній та населення. Для відновлення пошкоджених будинків після закінчення війни найбільше знадобиться газобетонний блок, цегла, гіпсокартон, утеплювач, сухі будівельні суміші, покрівля, вікна та віконні рами, електротехнічне обладнання, упевнені в компанії.

"На жаль, в Україні може виникнути дефіцит деяких будівельних матеріалів, що пов'язано зі знищенням або захопленням окремих виробництв усередині країни та порушенням звичних ланцюгів постачань. Наприклад, вже наразі відчувається дефіцит імпортованого утеплювача та гіпсокартону, виробництво якого було зосереджено у Донецькій області", - повідомив керівник будівельного напряму компанії Сергій Будніков.

В "Епіцентрі" зазначили, що, щоб уникнути можливого дефіциту, мережа вже наразі шукає можливості для диверсифікації постачань необхідних товарів і матеріалів із Європи, зокрема з Польщі, Угорщини, Нідерландів, Туреччини та інших країн.

ТОВ "Епіцентр К" створено у 2003 році, воно відкрило свій перший гіпермаркет у Києві у грудні того самого року. Станом на 24 лютого 2022 року мережа налічує 80 ТЦ "Епіцентр" і гіпермаркетів "Нова лінія" в Україні.

За час російсько-української війни повністю знищено три торговельних центри у Чернігові, Бучі, Маріуполі. Частково пошкоджено ще два торговельних центри. На тимчасово окупованих територіях залишаються ще три ТЦ. У зонах, де тривають активні бойові дії, є п'ять торговельних об'єктів компанії, які наразі не працюють.

За даними Єдиного держреєстру юросіб і фізосіб-підприємців, учасниками ТОВ "Епіцентр К" є Олександр Герега (51,3%), Галина Герега (47,97%) і Тетяна Суржик (0,73%).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА