08:54 21.05.2022

В Україні спостерігається ажіотажне зростання цін на поросят через підвищення попиту та здешевлення кормів

2 хв читати
В Україні спостерігається ажіотажне зростання цін на поросят через підвищення попиту та здешевлення кормів

В Україні спостерігається ажіотажне подорожчання товарних поросят для подальшої відгодівлі через зростання попиту та цін на свинину у західних областях країни, у травні тварини у живій вазі подорожчали на 6-18% порівняно з квітнем цього року – з 75- 90 грн/кг до 80-110 грн/кг.

Як повідомляється на сайті Асоціації свинарів України (АСУ) у п'ятницю, кількість охочих закупити поросят для подальшої відгодівлі перевищує наявну пропозицію, а товарні партії поросят масою 25-30 кг станом на середину травня заброньовані до кінця червня.

Асоціація уточнила, що пожвавлення на українському ринку товарних поросят, яке почалося в квітні, триває. Відповідна активність призвела до подальшого подорожчання в сегменті: якщо у квітні ціна закупівлі коливалася в межах 75-90 грн/кг живої ваги, то в середині травня діапазон цін зріс до 80-110 грн/кг, тоді як на початку 2022 року поросята пропонувалися за 67-75 грн/кг.

За даними АСУ, в Україні від початку військового вторгнення РФ та блокади її сільгоспекспорту через чорноморські морпорти відбулася докорінна зміна настроїв у тваринництві. Так, через значні залишки в Україні зернових та шроту, сировини для виробництва кормів, експорт яких через традиційні морські шляхи нині неможливий через блокаду агресором, впали ціни на корми для сільгосптварин. Таке здешевлення кормів на тлі підвищення попиту на свинину та цін на неї у західних областях країни привернув увагу аграріїв до відгодівлі свиней, зазначає асоціація.

"Проте треба зважати на економічний бік такої зацікавленості, адже надмірний попит "розганяє" ціни та може їх вивести на такий рівень, коли навіть за знижених цін на корми виробництво може опинитися на рівні окупності. Так, за теперішнього рівня закупівельних цін на поросят та кормові інгредієнти орієнтовна межа окупності для відгодівельників сягатиме 45-46 грн/кг", - уточнила АСУ.

Як повідомлялося, станом на 1 лютого 2022 року загальне поголів'я свиней в Україні становило 5,56 млн голів, скоротившись порівняно з аналогічною датою 2021 року на 3,4%. Дані за наступні місяці не публікувалися Держстатом через війну в Україні.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА