16:40 17.05.2022

Єврокомісія не радить компаніям відкривати рублеві рахунки для оплати газу з РФ

2 хв читати
Єврокомісія не радить компаніям відкривати рублеві рахунки для оплати газу з РФ

Компанії з ЄС, купуючи газ із Росії, мають розплачуватись у доларах і євро, а не відкривати рублеві рахунки, заявив у вівторок представник Єврокомісії Ерік Мамер.

"Це не належить до тих рекомендацій, які ми давали країнам ЄС щодо дотримання санкцій", - наводить Bloomberg його відповідь на запитання журналіста про допустимість відкриття рублевих рахунків.

Мамер наголосив, що з погляду Єврокомісії компанії можуть відкривати рахунки в Газпромбанку в євро та доларах, використовувати їх для оплати газу та оголошувати свої зобов'язання виконаними, щойно перекажуть кошти саме в цій валюті.

У понеділок газета Il Sole 24 Ore повідомила, що країни ЄС дотримуються різних позицій стосовно запропонованого Росією механізму оплати поставок газу в рублях.

"Це питання спричинило суперечки серед членів ЄС. Італія, ФРН, Франція, Угорщина згодні на запропонований варіант... Проте є й такі країни, як, наприклад, Польща, Нідерланди, країни Балтії, які виступають проти механізму", - йдеться у статті.

На думку противників нового механізму, необхідно жорстко дотримуватися оцінок ЄС і зокрема - слів голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн про те, що "розплачуватися в рублях - означає порушувати режим санкцій".

При цьому газета наголошує, що оплату в рублях уже "проводив багато хто, зокрема - і в Берліні". Вона також нагадує, що прем'єр Італії Маріо Драгі заявляв, що не бачить прямої заборони ЄС на оплату газу в рублях.

Раніше в Європейській Комісії поширили чергові рекомендації щодо купівлі російського газу, в яких пояснюють, як це робити за умов санкцій.

"Єврокомісія заявила, що імпортери з ЄС можуть продовжувати платити за російський газ, не порушуючи санкцій проти Москви", - повідомляло в понеділок агентство Bloomberg.

За інформацією агентства, у рекомендаціях ідеться, що санкції "не забороняють відкривати банківський рахунок у банку, який відповідає за отримання грошей в обмін на постачання газу". Bloomberg пояснює, що у такий спосіб компанії, на думку Брюсселя, можуть відкривати рахунки в Газпромбанку для оплати постачання газу. "Однак немає пояснень щодо вимоги Москви відкрити і другий рахунок - у рублях", - йдеться в повідомленні агентства.

Водночас Єврокомісія виходить із того, що європейські компанії мають вважати свої зобов'язання виконаними після перерахування російській стороні доларів та євро, тобто не чекаючи їх переведення в рублі.

Нова схема оплати газу, нав'язувана Москвою, передбачає, що в уповноваженому фінансовому інституті - Газпромбанку - для іноземних покупців відкриваються спеціальні рублеві та валютні рахунки типу "К". Іноземний покупець платить за газ у валюті контракту, ГПБ продає її на "Московській біржі" та переказує рублі "Газпрому". Саме в цей момент зобов'язання щодо оплати природного ресурсу нібито вважається виконаним.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА