14:55 27.04.2022

РФ пов'язує експорт газу до ЄС із продовженням постачання нафти, вважає МЗС Литви

2 хв читати
РФ пов'язує експорт газу до ЄС із продовженням постачання нафти, вважає МЗС Литви

Рішення Росії припинити постачання газу Польщі та Болгарії - це тиск, пов'язаний із планами включити до нового пакету санкцій Євросоюзу ембарго на нафту, стверджує заступник міністра закордонних справ Литви Мантас Адоменас.

Його слова наводить агентство BNS.

Він сподівається, що дії Москви не змінять планів ЄС щодо відмови від російської нафти.

"Посилання дуже чітке, з одного боку, нафту замінити легше, і я сподіваюся, що це не завадить політичній волі, що формується, включити ембарго на нафту в шостий пакет санкцій, на чому Литва завжди наполягала і аргументувала це для своїх партнерів на Заході", - сказав Адоменас.

За його словами, "обрубуючи газ, Росія спрямовує меседж про те, що якщо ви не купуватимете нафту, не отримаєте і газ, що може бути болючішим для Європи", тому що знайти альтернативу газу складніше, ніж нафти.

"Бачачи, що весь процес йде у бік відокремлення від енергоресурсів Росії, вони (РФ - ІФ) спробують завдати якнайбільшої шкоди", - припустив заступник міністра.

На запитання, яку відповідь планує Європейський Союз на дії Росії, про що заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, Адоменас відповів, що це буде "комплекс заходів, про які говорити передчасно".

"Важливо забезпечити енергетичну альтернативу енергоресурсам, які будуть втрачені, що потребує використання наявних механізмів ввезення газу, щоб ці країни не були залишені без енергоресурсів, це комплекс заходів, про які говорити передчасно, поки що він не обговорювався на рівні глав держав", - сказав Адоменас.

Європейський Союз заявив у середу, що він готовий до сценарію, згідно з яким Москва може зупинити постачання газу блоку з 27 країн, і планує скоординовану відповідь після того, як "Газпром" перекриє постачання газу до Польщі та Болгарії.

"Газпром", у свою чергу, оголосив про зупинення постачання газу до Польщі та Болгарії, яка сильно від них залежить, оскільки ці два члени ЄС відмовилися платити за російський газ у російських рублях.

Західні країни розширюють санкції проти Росії через розв'язану нею війну в Україні. Кремль минулого місяця попередив країни-члени Європейського Союзу, що постачання газу буде припинено, якщо вони не будуть оплачені у рублях.

Досі ЄС за рахунок імпорту з Росії задовольняв близько 40% своєї потреби в природному газі. Болгарія та Польща заявили про готовність отримувати необхідну кількість газу з інших джерел.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА