08:39 13.04.2022

Кабмін виділив додатково 2,3 млрд грн на пільгові кредити аграріям та спростив реєстрацію сільгосптехніки

2 хв читати
Кабмін виділив додатково 2,3 млрд грн на пільгові кредити аграріям та спростив реєстрацію сільгосптехніки

Уряд України додатково виділив у вівторок 2,3 млрд грн для підтримки сільськогосподарських товаровиробників за програмою "Доступні кредити 5-7-9", у рамках якої уряд компенсує процентну ставку, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Цю програму ми теж переформатували. Наразі кожен підприємець може отримати кредит під 0% у розмірі до 60 млн грн. Відсотки перед банком сплатить держава", – сказав він на засіданні уряду.

Як уточнив Мінфін у пресрелізі, прийнятою ухвалою передбачено виділення 2 млрд 326,38 млн грн для пільгового або безпроцентного кредитування аграріїв на посівну з можливістю держгарантій на 80% суми кредиту.

"У разі необхідності Мінфін ініціюватиме збільшення витрат на державну підтримку та розвиток мікро, малого та середнього підприємництва (ММСП) у рамках програми", – додало відомство.

Прем'єр зазначив, що вже у всіх областях, окрім Луганської, розпочалася посівна кампанія.

"Надали їм (аграріям) пільгове фінансування вже на 3,5 млрд грн. На сьогоднішньому засіданні уряди ухвалили рішення про максимальне спрощення реєстрації сільгосптехніки. Робимо це для того, щоб посівна робота в полі ніде не зупинялася", – заявив Шмигаль.

Мінфін повідомив, що в рамках програми "Доступні кредити 5-7-9" з 21 лютого до 11 квітня було видано 1391 кредит на загальну суму 3,95 млрд грн.

Відомство нагадало, що механізм державної підтримки передбачає часткову чи повну компенсацію відсотків за банківськими кредитами суб'єктам підприємництва за участю Фонду розвитку підприємництва (ФРП), діяльність якого координується Мінфіном. На сьогодні ФРП уклав угоду про співпрацю із 42 банками. Загалом з моменту старту програми у лютому 2020 року представники ММСП отримали від уповноважених банків 36 213 кредитів на загальну суму 93,6 млрд грн.

Представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук у телеграмі повідомив, що уряд на засіданні у вівторок схвалив процедуру тимчасової реєстрації у період дії воєнного чи надзвичайного стану тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних та меліоративних машин, сільськогосподарської техніки та інших механізмів.

"Зокрема, суттєво скорочено перелік документів для реєстрації машин та передбачено, що огляд машин здійснюватиметься державними інспекторами за можливості. Також встановлено, що схвалення заяв щодо реєстрації здійснюватиметься за принципом екстериторіальності", – пояснив він.

Мельничук додав, що Кабмін також надіслав залишки коштів спеціального фонду держбюджету на загальну суму 540,9 млн грн на програми "Керівництво та управління у сфері агропромислового комплексу", "Проведення інвентаризації земель та оновлення картографічної основи Державного земельного кадастру", "Заходи з будівництва прикордонних інспекційних постів та покращення доступу сільськогосподарських МСП до експортних ринків".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА