18:54 26.03.2022

Критичних перешкод для посівної в Україні немає, проблема з вивезенням урожаю – міністр

2 хв читати
Критичних перешкод для посівної в Україні немає, проблема з вивезенням урожаю – міністр

Посівна в Україні вже відбувається, критичних перешкод для її проведення немає, проте Мінагрополітики та уряд готові реагувати на всі обґрунтовані зауваження та пропозиції й швидко ухвалювати необхідні рішення, заявив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський під час онлайн-зустрічі з Європейською Бізнес Асоціацією.

"Посівна вже йде, змогли запустити спрощене кредитування малих та середніх підприємств: банки за цією програмою за тиждень видали понад 1 млрд грн", – сказав міністр, дозволивши агентству "Інтерфакс-Україна" наводити його слова.

Він нагадав, що умови цієї програми передбачають надання держгарантії на 80% вартості кредиту для підприємств із часткою українських власників понад 50%.

"Намагатимемося поширити її на великі компанії та трейдерів", - додав Сольський.

Говорячи про забезпечення ресурсами посівної, глава Мінагрополітики зазначив, що насіння є, оскільки його було закуплено раніше, і логістика його не складна.

За його словами, достатньо і добрив. Зокрема, запущені азотні підприємства Group DF мають профіцит пропозиції, тому уряд дозволив їм експорт по 70 тис. тонн добрив на місяць.

Міністр повідомив, що забезпеченість гербіцидами становить близько половини, і з урахуванням логістичних проблем та особливостей їх закупівлі швидко змінити ситуацію навряд чи не вдасться.

"Найбільша проблема начебто була з дизелем, але ось пішов другий тиждень, і вже майже кожен аграрій має по три-чотири пропозиції, хоча ціна наразі чимала. Пропозиція є, недешева, але є", – зазначив Сольський щодо забезпечення посівної пальним.

За його оцінками, "струмки" поставок, підтримані звільненням їх від акцизу та зниженням ПДВ, переростуть у "ріку".

Основною проблемою міністр назвав логістику експорту через заблоковані Росією порти, через що ліквідність запасів урожаю близька до нуля і заморожені великі гроші аграріїв – приблизно майже $7,5 млрд.

Водночас глава Мінагрополітики повідомив, що триває активна робота в цьому напрямі, але поки що рано озвучувати деталі. За його словами, на початку наступного тижня планується обговорити ситуацію з трейдерами.

Відповідаючи на запитання членів ЄБА, Сольський повідомив, пославшись на Мін'юст, що найближчим часом має бути запущено реєстр аграрних розписок та реєстр нотаріусів, що також має полегшити роботу аграріїв.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА