16:58 24.03.2022

Україна працює з урядом Польщі над підготовкою програми будівництва житла для українців - посол

2 хв читати
Україна працює з урядом Польщі над підготовкою програми будівництва житла для українців - посол

Україна працює з урядом Польщі над підготовкою програми будівництва житла для українців, повідомив посол України у Польщі Андрій Дещиця.

"Але питання з розміщенням, проживанням українців буде актуальним і надалі. Тому ми працюємо з польським урядом над підготовкою відповідної програми будівництва житла для українських громадян. Але це непростий процес, для цього потрібен бюджет. Цього не передбачав польський державний бюджет, таких коштів немає в українців, тому нам залишається спільно працювати з ЄС і опрацьовувати різну допомогу з боку ЄС Польщі, яка буде надана для підтримки українців, що перебувають тут", - сказав Дещиця в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, громадяни України, які подали заявки на набуття статусу біженця в Польщі, - це буквально поодинокі випадки.

"У більшості випадків українці або самі винаймають собі житло, або поки що перебувають у своїх знайомих або родичів або зовсім незнайомих людей, готових надати дах над головою у скрутний час", - зазначив посол.

Дещиця зазначив, що Польща не відмовляється від прийому українців та декларує готовність далі їм допомагати.

"Звісно, цей ентузіазм і підтримка значною мірою залежатимуть від фінансових ресурсів. Ми разом із поляками хочемо переконати ЄС виділити Польщі додаткові фонди на підтримку українців у Польщі. Зрозуміло, що у Польщі наразі найбільший виклик щодо прийому українських громадян", - пояснив він.

Дипломат повідомив, що наразі йдеться про фонд, який був започаткований ЄС на відновлення Польщі та польської економіки після COVID.

"Йдеться про EUR160 млрд. Але у зв'язку з певними обставинами, критикою з боку ЄС реформ правосуддя в Польщі, ці кошти були заморожені і надалі перебувають у розпорядженні ЄС. Але ці кошти існують і потрібно зробити все, щоб їх було виділено Польщі. Це значно покращить ситуацію з бюджетом Польщі. Також це дасть певну перспективу, яка могла б допомогти забезпечити українців житлом та створити умови для працевлаштування, навчання, медичного обслуговування українців", - розповів Дещиця.

Посол звернув увагу на те, що ця сума - EUR160 млрд - виділяється для центральної влади Польщі, але насамперед навантаження від такої великої кількості громадян України, які втекли від війни, падає на органи місцевого самоврядування, місцеву владу, бо вони все одно перебувають безпосередньо у місті чи селі, де вирішують свої першочергові потреби з житлом, навчанням, дитячим садком, медичним обслуговуванням, роботою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА