22:40 22.11.2021

"Молдовагаз" опрацьовує з урядом країни механізм погашення заборгованості перед "Газпромом"

3 хв читати
"Молдовагаз" опрацьовує з урядом країни механізм погашення заборгованості перед "Газпромом"

Голова правління АТ "Молдовагаз" Вадим Чебан заявив, що компанія опрацьовує з урядом механізм погашення поточної заборгованості, що утворилася перед "Газпромом".

У прямому ефірі телеканалу JurnalTV він підтвердив, що "Молдовагаз" у понеділок отримало попередження від "Газпрому" про можливе відключення постачання газу через 48 годин, якщо не буде здійснено поточні платежі за газ.

Водночас, Чебан спростував твердження про те, що Молдова стикається з черговою газовою кризою.

"Йдеться не про газову кризу. У нас підписано договір з "Газпромом". Там прописано необхідність здійснення поточних платежів у повному обсязі. Таке ж положення було і в колишньому контракті. Наразі йдеться про касовий розрив, який утворився у нас. Він виник через те, що у жовтні діяв старий тариф для споживачів, виходячи з ціни 150$ за тисячу кубометрів. А ми закуповували по $800. З 1 листопада тариф підвищився, але це було зроблено лише 10 листопада. Тому виникли труднощі зі здійсненням виплати - сказав Чебан.

Відповідаючи на запитання журналіста, він сказав, що касовий розрив, що утворився, становить 1,3 млрд. леїв (близько 75 млн. доларів).

"Ми обговорюємо з урядом, як погасити цю заборгованість. Ми можемо взяти кредит, але це довга процедура. Ці гроші є в уряду, і ми шукаємо легальні процедури, щоб ці гроші взяти в борг в уряду і погасити борг, що утворився - взяти безпосередньо або через державну компанію "Енергоком". Рішення буде знайдено, до припинення подачі газу ми не дійдемо", - запевнив Чебан.

Офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов у понеділок увечері заявив, що "Газпром" відповідно до контракту повідомив молдавську сторону, що через 48 годин постачання газу до Молдови буде зупинено у разі, якщо не буде здійснено плату за поточними постачаннями. За його словами, "Газпром" украй розчарований невиконанням Молдовою своїх контрактних зобов'язань", зазначивши, що черговий термін поточних платежів – 22 листопада.

З 1 листопада набрав чинності п'ятирічний договір на постачання газу до Молдови. Він передбачає прив'язку ціни газу для Молдови до цін на ринку газу та нафти. У листопаді ціна газу для Молдови становить $450 за тисячу кубічних метрів.

Колишній контракт закінчився 30 вересня. У жовтні Молдова купувала газ за тимчасовим контрактом на місяць $790 за 1 тис. кубометрів. Для підтримки балансу в газопроводі Молдова в останній декаді жовтня позичала газ в Україні та Румунії, а також купувала на міжнародному ринку по 1-1,5 млн. кубометрів газу на день. Середня ціна склала 994 долари за тисячу кубічних метрів.

Минулого тижня Національне агентство з регулювання в енергетиці (НАРЕ) підвищило тарифи на газ для споживачів у 2,4 раза (з 4,29 до 10,26 лея за один кубічний метр (курс долара -17,50 лея за долар - ІФ) Ці тарифи діятимуть у листопаді За цей час НАРЕ проведе аналіз та затвердить постійний тариф на півроку-рік. НАРЕ вже оприлюднило розрахунки, згідно з якими пропонується з 1 грудня встановити тариф у розмірі 8,81 лея за один кубічний метр. Адміністрація "Молдовагаз" заявила про неприпустимість зниження нинішнього тарифу, пригрозивши, що в іншому випадку в новому році вимагатиме підвищення тарифу до 13 леїв за кубометр газу.

Експерти не виключають, що заява офіційного представника "Газпрому" обумовлена бажанням підтримати "Молдовагаз" та не допустити зниження встановленого на листопад тарифу на газ. "Молдовагаз" є акціонерним товариством, в якому "Газпрому" належить 50% акцій.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА