19:56 10.11.2021

Нардепи запропонували не враховувати орендну плату за ділянки комунальної та держвласності складовою частиною плати за землю

2 хв читати
Нардепи запропонували не враховувати орендну плату за ділянки комунальної та держвласності складовою частиною плати за землю

Група народних депутатів запропонувала встановити правило, згідно з яким орендна плата за земельні ділянки в державній і комунальній власності не є складовою частиною плати за землю, що, як очікується, змусить її орендарів сплачувати єдиний податок або інші податки, що діють за загальної системи оподаткування.

Відповідна ініціатива міститься в законопроекті № 6291 "Про внесення змін до Податкового кодексу України Про особливостей справляння земельного податку та орендної плати за земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні", зареєстрованому у Верховній Раді 5 листопада.

Ініціаторами документа виступили, зокрема, голова Комітету ВР з аграрної та земельної політики Микола Сольський, нардепи Олександр Гайду, Максим Гузенко, Артем Чорноморов (усі – "Слуга народу") та Іван Чайківський (депутатська група "За майбутнє").

Згідно з текстом документа, наразі платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі.

У свою чергу, законопроект пропонує встановити, що платниками плати за землю є платники земельного податку; власники земельних ділянок, земельних часток (паїв); землекористувачі, яким надані на правах постійного користування земельні ділянки державної і комунальної власності; орендарі земельних ділянок державної та комунальної власності на підставі договору оренди землі, укладеного з органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування.

На думку ініціаторів законопроекту, це уточнення термінів у Податковому кодексі дасть змогу збільшити доходи місцевих бюджетів і сприятиме виведенню з тіні використання земель державних і комунальних підприємств, установ, організацій.

"Передача в оренду земельних ділянок державних і комунальних підприємств, установ, які перебувають у постійному користуванні організацій, для вирощування сільськогосподарських культур сприятиме збільшенню доходів місцевих бюджетів, оскільки орендарі таких земель сплачуватимуть єдиний податок або інші податки, що діють при загальній системі оподаткування", – зазначено в пояснювальній записці до документа.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА