20:03 09.11.2021

ДТЕК готовий купувати в держшахт вугілля майже на 2/3 дорожче

2 хв читати
ДТЕК готовий купувати в держшахт вугілля майже на 2/3 дорожче

ДТЕК готовий купувати вугілля у державних шахт за ціною 3500 грн/тонна замість 2150 грн/тонна, за якою це вугілля продається зараз, повідомив генеральний директор компанії Максим Тімченко.

"Складно пояснювати, чому держшахти продають вугілля по 2150 грн/тонна. При тому, що з ринку є пропозиція купити по 3500-4000 грн/тонна. Ось я абсолютно чітко можу сказати: компанія ДТЕК готова запропонувати держшахтам за тонну вугілля 3,5 тис.грн", – сказав він на прес-конференції в Києві у вівторок.

Тімченко назвав ціну продажу вугілля в 2150 грн/тонна штучною і такою, що сприяє зростанню дефіциту коштів на видобуток ресурсу в держсекторі.

"Я повертаюся до питання, чому немає вугілля в державному секторі. Відповідь проста - у державному секторі немає грошей на видобуток вугілля. Чому ні? Тому що у нас штучна ціна на вугілля", – висловив думку гендиректор ДТЕК. Він вважає це фактично прихованою дотацією ПАТ "Центренерго" - основному споживачеві видобутого держшахтами вугілля.

Тімченко додав, що за такої політики з держбюджету доводиться виділяти 5 млрд грн на рік на держпідтримку шахт, що означає близько 2 тис. грн за тонну.

Глава ДТЕК також зазначив, що держшахти знизили видобуток вугілля з 0,58 млн тонн у квітні цього року до 0,35 млн тонн у вересні, зокрема, повернуто ДТЕК з оренди компанію "Добропіллявугілля" – з 0,3 млн тонн до 0,15 млн тонн, тоді як у ДТЕК усі ці місяці видобуток був досить стабільним і коливався в межах 1,2-1,4 млн тонн.

В інтерв'ю "Енергореформі" голова наглядової ради "Центренерго" Денис Кудін основною причиною дефіциту вугілля на ТЕС генкомпанії назвав невиконання планів із видобутку держшахтами вугілля обсягом близько 1 млн тонн.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Офіційний курс гривні може знизитися влітку до 40 грн/$1 і нижче у зв'язку з новими кроками валютної лібералізації - банкіри

Мінсільгосп США прогнозує скорочення врожаю пшениці в Україні у 2024р на 8,7% і кукурудзи на 12,9%

Феросплавні заводи розглядають можливість запуску підприємств після простою з жовтня 2023 року

НБУ в п'ятницю опустив офіційний курс гривні ще на 17 коп. - до 39,72 грн/$1

Акціонери ПФТС схвалили і збільшення СК вдвічі, і можливу здачу ліцензії, біржа розраховує на діалог з регулятором

Кабмін виділив майже 7,2 млрд грн на відновлення енергосистеми України - Шмигаль

Інфляція в Україні у квітні 2024 р. знизилася до 0,2%, у річному виразі збереглася на рівні 3,2% - Держстат

Сольський підбив підсумки за основними напрямами фінансування агросектору у 2022-2024 роках

"Епіцентр" фіксує зростання попиту на зарядні станції в 4,5 раза і готовий до можливого стрибка запитів на генератори

"Нафтогаз" готовий надати свою інфраструктуру для оперативного підключення газової генерації е/е і забезпечити її газом - СЕО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА