14:21 01.11.2021

Для України найефективнішим наразі буде досягти економічної інтеграції в ринок ЄС - Кубілюс

3 хв читати
Для України найефективнішим наразі буде досягти економічної інтеграції в ринок ЄС - Кубілюс

 Україні наразі варто зосередити зусилля на економічній інтеграції з ЄС, що є частиною спроб досягти повноправного членства в організації, повідомив депутат Європейського парламенту, голова делегації Європарламенту в Парламентській асамблеї ЄВРОНЕСТ, член делегації Європарламенту у Комітеті парламентської асоціації ЄС-Україна та колишній прем'єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс.

"Краще зосередити зусилля на економічній інтеграції, що є частиною спроб досягти повноправного членства, але раціональніше, ефективніше досягти наразі економічної інтеграції в єдиний ринок, у так звані чотири свободи... Це не відмова від повноцінного членства в ЄС. Наразі краще розглядати лише економічну інтеграцію, а не інтеграцію з інституціями", - сказав Кубілюс в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Він наголосив, що проміжним статусом на шляху до ЄС для України буде інтеграція в єдиний ринок, яка принесе більшу частину реальних вигод від повноправного членства у ЄС.

За словами Кубілюса, за такого проміжного статусу інтеграції в єдиний ринок Україна може розраховувати на низку переваг. "Насамперед такий статус принесе всі економічні вигоди. Наприклад, для Литви інтеграція в єдиний ринок була дуже вигідною. Ще 1999 року наш рівень ВВП на душу населення за так званим паритетом купівельної спроможності сягав лише 36% від середнього показника в ЄС. На сьогодні він у нас на рівні приблизно 85%. Інтеграція в єдиний ринок справді забезпечує дуже постійне та дуже стабільне зростання вашої економіки", - наголосив він.

Кубілюс зазначив, що, по-друге, така інтеграція в єдиний ринок могла б стати набагато зрозумілішим та ефективнішим процесом переговорів із ЄС, встановлюючи певну чітку систему оцінки процесу в Україні.

"Це те, що ми вважаємо важливим кроком уперед. Тому що нас непокоїть те, що якщо все залишиться так, як зараз, коли Україна просить про членство, а ЄС каже: "Так, але спочатку проведіть реформи, а потім ми подивимося", нічого не просунеться вперед. Такий глухий кут стає справді небезпечним, тому що очевидно, що психологія людей скрізь дуже схожа: якщо у вас немає чіткої цілі, то ваша мотивація до реформ може дуже легко зникнути", - пояснив він.

Кубілюс вважає, що чітка перспектива членства в ЄС для України є дуже важливою, тому що саме вона підтримує мотивацію до реформ на високому рівні. "Україна - європейська країна, і я абсолютно впевнений, що колись Україна стане членом ЄС, але питання в тому, коли", - додав він.

Депутат Європарламенту також повідомив, що обговорює ці ідеї і в Брюсселі, і в Києві.

"Ми бачимо хороше розуміння того, що щось потрібно робити. Ми постійно шукаємо якісь ідеї, які дали б змогу інтеграції відбутися гладкіше. Однією з наших ідей ще з 2019 року було створення так званого Асоційованого тріо. Ми раді, що уряди трьох країн вирішили це зробити. Це один крок уперед у просуванні до амбітнішого порядку денного ЄС", - вважає він.

Кубілюс також зазначив, що хоче бачити у фінальній декларації саміту Східного партнерства більше геополітичних тез. "Скоро саміт Східного партнерства. Ми досі не знаємо, що буде в декларації. Ми бачимо з кадрових документів Комісії, що вони швидше технічного характеру, про інвестиції, про якусь фінансову підтримку інвестицій. Але ми наполягаємо на тому, щоб було набагато більше якоїсь геополітичної мови - як прискорити процес інтеграції, як зробити його більш досяжним", - пояснив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дві шахти на Донеччині були знеструмлені через обстріл, аварійної допомоги з Європи 29 квітня не залучали - Міненерго

НБУ в понеділок послабив курс гривні на 6 коп.

"Українська біржа" заявляє про відсутність підстав позбавлення її ліцензії та готова юридично відстоювати свою правоту

Вартість завершення першого етапу валютної лібералізації оцінюють у $5,5 млрд

Прийом заявок до ДАР на отримання дотацій на оброблювану землю від фермерів деокупованих територій стартує 1 травня

Україна та ОАЕ завершили переговори щодо Угоди про всеосяжне економічне партнерство

Італія готова підтримати санкції проти російського ЗПГ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА