20:33 08.06.2021

Міненерго України уклало з МЗС Норвегії меморандум про співпрацю у сфері ядерної безпеки

2 хв читати
Міненерго України уклало з МЗС Норвегії меморандум про співпрацю у сфері ядерної безпеки

Міністр енергетики України Герман Галущенко підписав меморандум із Міністерством закордонних справ Норвегії про співпрацю у сфері ядерної безпеки, повідомила прес-служба українського міністерства у вівторок увечері.

Згідно з повідомленням, Галущенко підписав меморандум з української сторони на зустрічі з надзвичайним і повноважним послом Королівства Норвегії в Україні Еріком Сведалом.

Меморандум передбачає створення двосторонньої робочої групи з питань ядерної захищеності, ядерної безпеки й аварійної готовності.

"Робочу групу буде створено для обговорення пріоритетів і розробки стратегій, а також для забезпечення ефективного впровадження проектів", - ідеться в повідомленні.

Міненерго також зазначило, що під час зустрічі сторони обговорили питання співпраці у галузі енергетики, а також геологічної розвідки, зокрема сейсморозвідувальних робіт у Чорному морі. Одним із обговорюваних питань також було врегулювання ситуації з розрахунками за зеленими тарифами.

"Розглядаються різні механізми (погашення боргів перед ВДЕ-генерацією - ІФ), зокрема "зелені" облігації. Ще одне наше завдання - не допустити накопичення боргів у майбутньому. Ми відкриті до діалогу з інвесторами", - наголосив Галущенко, слова якого наводить прес-служба.

Окрім цього, міністр енергетики зазначив, що для України важливий досвід норвезьких компаній і консультативна підтримка з боку Норвегії для реалізації водневих проектів в Україні.

Як повідомлялося, згідно із звітом за перший квартал поточного року, норвезька група Scatec, що має низку об'єктів відновлюваної енергетики в Україні, заявила про дефолт за низкою умов їх кредитування через дії української влади та "Гарантованого покупця" ("ГарПок").

Водночас на початку червня до мережі було підключено СЕС ТОВ "Чиста енергія-2011" (Scatec Ukraine) потужністю 25 МВт у Кам'янці (Черкаська обл.). Цього літа також плануються до запуску ще дві СЕС: у с. Прогресівка (Миколаївська обл.) потужністю 148 МВт і перша черга станції в Чигирині (Черкаська обл.) потужністю 40 МВт.

Раніше компанія запустила СЕС потужністю 54 МВт поблизу Богуслава (Київська обл.).

Загалом на кінець першого кварталу в Україні їй на 73% належать СЕС на 133 МВт.

Розрахунки ДП "Гарантований покупець" перед ВДЕ-генерацією за 2020 рік залишаються на рівні 66%, також накопичуються борги в 2021 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна увійде наступного опалювального сезону з запасами в ПСГ не менше 13 млрд куб. м – голова Нафтогазу

Шмигаль доручив затвердити графіки ремонтів енергооб'єктів і кроки щодо посилення їх захисту до початку опалювального сезону 2024/25 років

Рада викликала керівника БЕБ

Кабмін створив штаб підготовки до опалювального сезону

Кабмін змінив умови оренди держмайна на час воєнного стану: Хто зможе не платити

Кабмін пропонує ВР ратифікувати Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною

Кількість вакансій на ринку праці зросла до нового рекорду з початку війни

Шмигаль: У квітні Україна вийшла на обсяги експорту, співставні з довоєнними місяцями

Група "Нафтогаз" у 2023 р. отримала 23,1 млрд грн чистого прибутку проти 79,1 млрд грн збитку у 2022 р.

"Укрнафта" й АРМА звернулися до АМКУ по дозвіл на концентрацію для управління активами групи "Татнефть"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА