19:01 07.06.2021

Мінекології працює над створенням Українського кліматичного фонду - заступник міністра

2 хв читати
Мінекології працює над створенням Українського кліматичного фонду - заступник міністра

Міністерство екології та природних ресурсів працює над концепцією створення Українського кліматичного фонду, повідомила заступник міністра Ірина Ставчук.

"Його ідея в тому, щоб створити державне фінансове агентство, яке акумулюватиме кошти (від сплати екологічних податків - ЕР) і спрямовуватиме їх на реалізацію програм декарбонізації", - сказала Ставчук під час прес-конференції на всеукраїнському форумі "Україна 30. Екологія".

За її словами, одним з інструментів роботи Фонду може бути покриття кредитів для приватних підприємців та комунальних підприємств.

"Якщо це приватні підприємства або міська інфраструктура, то може бути покриття кредитів, чого очікують і підприємці, і місцева влада, оскільки це здешевить кредити", - зазначила заступник міністра.

За її словами, планується, що Фонд також реалізуватиме, зокрема, програми у сфері збереження біорізноманіття, водних ресурсів, поводження з відходами, для чого також буде розроблено механізми підтримки.

"Така окрема інституція зможе готувати програми та інструменти підтримки, які найбільше підходять під ці програми", - уточнила Ставчук.

Водночас вона наголосила на низькому рівні коштів на екологічні заходи, що виділяються з бюджету.

"45% екоподатків і податок на викиди СО2 йдуть у загальний фонд держбюджету, а потім за запитом Мінекології виділяються на різні програми. Але за останні два роки цих грошей виділяли катастрофічно мало", - зазначила Ставчук, додавши, що це пов'язано зі структурними перетвореннями міністерства, а також із пандемією.

Як повідомлялося, раніше глава Мінекології Роман Абрамовський наголошував, що Український кліматичний фонд міг би стати одним із джерел фінансування реалізації цілей Другого національно визначеного внеску України у Паризьку хартію (НОВ2).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фонд енергоефективності запускає програму "ГрінДІМ" для ОСББ та ЖБК

Енергетики повернули світло майже всім споживачам Сумщини, знеструмленим після ударів РФ по енергооб'єктах у понеділок - Міненерго

"Укрнафта" й АРМА звернулися до АМКУ по дозвіл на концентрацію для управління активами групи "Татнефть"

"Аврора" стане першим орендарем М10 Lviv Industrial Park

НБУ в понеділок зміцнив курс гривні на 4 коп.

Зниження облікової ставки до 11,5-12% до кінця 2024 р. допускають чотири члени КМП, ще сім очікують 13% - НБУ

В.о. директора ДП "Укрспирт" призначено Станіслава Банчука

Нацбанк України розробив альтернативний сценарій на випадок вищих безпекових ризиків зі зростанням ВВП у 2025 р. на 3,3%

Чистий продаж валюти НБУ цього тижня знизився до $507,8 млн

Доходи загального фонду держбюджету України у квітні-2024 знизилися до 154,6 млрд грн, видатки - до 253,4 млрд грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА