14:23 26.05.2021

Кабмін доручив "Нафтогазу" реструктурувати борги ТКЕ і забезпечити тепловиків ресурсом

2 хв читати
Кабмін доручив "Нафтогазу" реструктурувати борги ТКЕ і забезпечити тепловиків ресурсом

Кабінет Міністрів України доручив низці міністерств спільно з НАК "Нафтогаз" реструктурувати борги підприємств теплокомуненерго, задіяних у виконанні спецобов'язків з теплопостачання, врегулювати судові спори стосовно боржників, а також забезпечити суб'єктів ТКЕ газом.

Відповідне протокольне доручення за ініціативою міністра енергетики Германа Галущенка дано на засіданні уряду в середу.

Згідно із зачитаним Галущенком проектом доручення, Мінрегіону, Мін’юсту, Міненерго спільно з НАК "Нафтогаз" необхідно, зокрема, забезпечити укладення договорів на реструктуризацію боргів підприємств ТКЕ у рамках меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та гарячої води з урахуванням правил ринку газу, зокрема щодо зобов'язання повного та своєчасного розрахунку з попереднім постачальником у разі його зміни.

Також правлінню НАК спільно з Мін’юстом та Мінрегіоном доручено врегулювати судові спори стосовно підприємств ТКЕ-боржників, задіяних у ПСО із забезпечення теплом, щодо недопущення накладення арештів на їхні рахунки.

Окрім цього, НАК доручено забезпечити підготовку та укладення договорів із суб'єктами теплопостачання для забезпечення їх ресурсом.

У свою чергу мер Житомира Сергій Сухомлин на своїй сторінці в Facebook повідомив, що НАК "Нафтогаз України" планує запропонувати тепловикам річні контракти на постачання газу за ціною 7,4 тис. грн/тис. куб. м (із ПДВ).

За його словами, під час наради, що відбулася в понеділок у президента України, також було досягнуто домовленості, що "Нафтогаз" звернеться до Державної виконавчої служби стосовно зняття арештів з рахунків ТКЕ. Крім того, найближчим часом Верховна Рада схвалить законопроект про списання боргів ТКЕ за спожитий газ і відшкодування заборгованості в тарифах.

Сухомлин також вважає за необхідне внести зміни до бюджетного кодексу в частині надання можливості органам місцевого самоврядування здійснювати запозичення для придбання газу на потреби тепловиків.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України не продовжив після 20 травня 2021 року спеціальні обов'язки (ПСО) з продажу природного газу виробникам теплової енергії, покладені на НАК "Нафтогаз України".

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, цей крок дасть змогу місцевій владі взяти відповідальність перед людьми за тарифи на тепло і гарячу воду. Водночас неефективність менеджерів комунальних підприємств більше не покриватиметься фіксованою ціною на газ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нацбанк України розробив альтернативний сценарій на випадок вищих безпекових ризиків зі зростанням ВВП у 2025 р. на 3,3%

Чистий продаж валюти НБУ цього тижня знизився до $507,8 млн

Доходи загального фонду держбюджету України у квітні-2024 знизилися до 154,6 млрд грн, видатки - до 253,4 млрд грн

Шанхай є лідером за кількістю кав'ярень у Китаї - понад 9,5 тис.

Нацбанк зняв обмеження щодо імпорту робіт і послуг та запровадив інші валютні послаблення

Державний оператор тилу посів 1 місце на Prozorro за рівнем конкурентності закупівель

Велика Британія виділила 16 млн фунтів на реалізацію в Україні 13 інноваційних проєктів в енергетиці - глава Міненерго

НБУ вимагає від Getin Holding продати Ідея Банк протягом півроку

Компанія DIM акредитувала споруджувані будинки в програмі "єОселя"

Оптові ціни на свинину перед Великоднем знизилися до 60 грн/кг

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА