18:34 09.03.2021

Україна може залишитися без курятини, якщо Держрегуляторна служба не погодить порядку використання лікувальних кормів - ЄБА

2 хв читати
Україна може залишитися без курятини, якщо Держрегуляторна служба не погодить порядку використання лікувальних кормів - ЄБА

Непогодження Державною регуляторною службою (ДРС) наказу Міністерства охорони здоров'я про використання лікувальних добавок у кормах для птиці може призвести до заборони реалізації м'яса птиці, повідомляється на сайті Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) у вівторок.

Асоціація уточнила, що Міністерство охорони здоров'я в лютому оприлюднило наказ про приведення показників безпечності м'яса птиці у відповідність до європейських норм, зокрема дозволу на використання лікувальних кормових добавок для профілактики кокцидіозу - хвороби молодняка птиці, яка без профілактики призводить до загибелі 80-90% поголів'я.

За даними асоціації, ДРС, що реалізує політику з питань нагляду у сфері господарської діяльності, готує проект відмови за цим наказом, хоча його вже погоджено з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, а також Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

ЄБА заявила, що непогодження цього нормативного акта призведе до фактичної заборони реалізації м'яса птиці, і на території України, і за її межами, оскільки заборонена до вживання всередині країни продукція заборонена й до експорту.

Асоціація зазначила, що надіслала листа до МОЗ і Держрегуляторної служби з проханням не допустити заборони використання лікувальних кормових добавок в Україні, оскільки ця ситуація може призвести до втрати поголів'я птиці та неконтрольованого зростання цін на м'ясо.

В асоціації також зазначили, що ці кормові добавки дуже важливі для вирощування птиці, їх використовують протягом усього циклу її життя до двох-трьох днів перед забоєм. Лікувальні корми безпечні для людини та використовуються в країнах ЄС.

ЄБА уточнила з посиланням на Держстат, що у 2019 році споживання м'яса на одну людину становило 53,6 кг, з яких 49% припало на м'ясо птиці, що робить його соціальним продуктом.

Як повідомлялося, Мінекономіки в лютому затвердило мінімально допустимі вимоги до благополуччя сільськогосподарських тварин під час їх утримання. Документ регламентує мінімальні площі для утримання різних видів сільгосптварин, встановлює норми їх огляду, ветеринарного обслуговування, забезпечення питною водою та кормом, встановлює вимоги до безпечності матеріалів приміщень, у яких тримають тварин.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА