10:31 12.10.2020

Хохштайн покидає наглядову раду "Нафтогазу" і заявляє про саботаж корумпованих сил

3 хв читати
Хохштайн покидає наглядову раду "Нафтогазу" і заявляє про саботаж корумпованих сил

Американський бізнесмен і колишній дипломат Амос Хохштайн повідомив НАК "Нафтогаз України" про припинення його повноважень як незалежного директора в наглядовій раді компанії й однією з причин такого рішення назвав посилення протидії процесам реформування ринку газу та трансформації "Нафтогазу" в незалежну ефективну компанію, йдеться в повідомленні НАК у понеділок.

"Нафтогазу" загрожує наростальний саботаж із боку корумпованих сил", - написав Хохштайн у колонці на KyivPost.

Як повідомлялося, наприкінці вересня про рішення залишити наглядову раду іншої найбільшої української держкомпанії - "Укрзалізниці" - заявив старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд, який серед причин назвав атаку представників влади на реформи в корпоративному управлінні, різке зниження зарплат і недостатню підтримку компанії з боку уряду.

Хохштайн зазначив, що успішні зусилля керівництва "Нафтогазу" зі створення нової корпоративної культури, прозорих механізмів і дотримання міжнародних стандартів натрапляли опір на кожному етапі.

"Компанія була вимушена витрачати багато часу на боротьбу з політичним тиском і спробами олігархів збагатитися за рахунок сумнівних операцій", - написав член наглядової ради в колонці.

Він нагадав, що наприкінці 2017 року, коли з'явилися побоювання щодо послаблення зусиль України з викорінення корупції, офіційні особи США та інших країн закликали його прийняти прохання ЄБРР та долучитися до наглядової ради "Нафтогазу", щоб допомогти захистити і розвинути прогрес, досягнутий головою правління НАК Андрієм Коболєвим та його командою.

Серед основних досягнень він назвав перетворення "Нафтогазу" зі збиткової компанії на прибуткову, анбандлінг, перемогу в Стокгольмському арбітражі над "Газпромом".

Хохштайн зазначив, що спроби саботажу посилилися останнім часом, оскільки міжнародна спільнота втомилася від України, а адміністрація Дональда Трампа більше не займалася антикорупційним порядком денним. За його словами, найбільш яскраво і кричуще це проявилося, коли уряд України нещодавно погодив і затвердив меморандум про взаєморозуміння з компанією Louisiana Natural Gas, яку Хохштайн вважає сумнівною.

Іншим прикладом такого саботажу він назвав тиск на "Нафтогаз" минулого тижня після появи інформації про звинувачення на адресу компанії з боку Державної аудиторської служби щодо держаудиту компанії та порушення відповідної кримінальної справи.

"Я більше не можу стояти осторонь і підтримувати цю негативну тенденцію, і саме тому я маю добровільно залишити наглядову раду", - заявив Хохштайн.

Він закликав уряд України продовжити курс на забезпечення незалежності наглядових рад як запобіжника від повернення корупційних схем.

Голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв подякував Хохштайну за роботу і назвав його внесок критично важливим для перемоги в Стокгольмському арбітражі, а також запевнив, що компанія продовжить курс на реформи та завершить успішну трансформацію.

Як повідомлялося, до наглядової ради "Нафтогазу" входять незалежні директори Клер Споттісвуд (Велика Британія, голова наглядової ради), Бруно Лескуа (Франція), Амос Хохштайн (США) і Людо Ван дер Хейден (Бельгія), а також представники держави - Наталія Бойко та Юлія Ковалів.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Група є монополістом зі зберігання природного газу в підземних сховищах і транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

Хохштайн, окрім членства в наглядовій раді НАК "Нафтогаз", обіймає посаду першого віце-президента з маркетингу компанії Tellurian (США), а раніше він працював спеціальним представником США з міжнародних енергетичних питань й очолював Бюро енергетичних ресурсів Державного департаменту. До служби в Держдепартаменті працював на високих посадах у Конгресі США та консультував енергетичні компанії з питань освоєння і розвитку нових ринків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДП "Ліси України" додали до переліку критично важливих для економіки підприємств

Бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінює поточну ділову активність - НБУ

Кількість переказів у NovaPay в I кв.-2024 зросла на 18%, транзакцій - на 24%

У "Метінвесті" очікують повернення на робочі місця 6-7 тисяч із 8 тисяч мобілізованих працівників

Бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінює поточну ділову активність - НБУ

McDonald's планує розширення партнерських проєктів із АЗС

McDonald's готує оновлення ресторану поруч із вокзалом у Києві, шукає ділянку поруч із Львівським вокзалом

"Укрнафта" продовжила реалізацію пального жителям Харківщини за спеціальною ціною до кінця травня

Частка угод із купівлі житла на умовах розстрочки досягла 95% - група DIM

ЄБРР планує покрити до 50% ризику за новими сублізинговими договорами "ОТП Лізинг" на EUR80 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА