19:37 02.07.2020

"Донбасенерго" заявляє про загрозу виникнення НС через припинення розподілу газу на Слов'янську ТЕС

2 хв читати
"Донбасенерго" заявляє про загрозу виникнення НС через припинення розподілу газу на Слов'янську ТЕС

ПАТ "Донецькоблгаз" 1 липня припинило розподіл газу на Слов'янську ТЕС, створивши реальну загрозу припинення виробництва станцією електроенергії та роботи підприємства "Вода Донбасу", йдеться в оприлюдненій у четвер заяві "Донбасенерго".

За даними прес-служби, між "Донбасенерго" і "Донецькоблгазом" укладено договір про розподіл газу, зокрема необхідного для маневрування генерувальними потужностями.

Річна замовлена потужність підприємства в газі на 2020 рік визначена на рівні минулого року в об’ємі 13,636 млн куб. м, за які "Донбасенерго" сумлінно сплачує в повному обсязі та у встановлені терміни.

Проте "Донецькоблгаз" у травні здійснив нарахування "Донбасенерго" вартості перевищення замовленої річної потужності у розмірі 13 млн 610,477 тис. грн і попередив про відключення газопостачання Слов'янської ТЕС у разі несплати рахунку протягом десяти робочих днів.

У зв'язку з неправомірністю цієї вимоги "Донбасенерго" звернулося до суду з позовною заявою про визнання відсутності у "Донецькоблгазу" права вимоги щодо оплати вартості перевищення річної замовленої потужності на 2020 рік, який постановою від 12 червня застосував заходи забезпечення позову, заборонивши облгазу обмежувати газопостачання СлТЕС.

"Проте ПАТ "Донецькоблгаз" 1 липня відключило газопостачання Слов'янської ТЕС, посилаючись на начебто запланований ремонт засувки Ду 600 мм на підвідному газопроводі від ГРС до Слов'янської ТЕС. "Донбасенерго" наголошує на очевидній відсутності будь-яких аварійних чи надзвичайних обставин на підвідному газопроводі. Тобто підстави відключення газопостачання ТЕС є свідомо недостовірними та повністю надуманими", - наголошують у компанії.

У зв'язку з ситуацією, що склалася, "Донбасенерго" звернулося до керівництва, регулятора та правоохоронних органів країни з проханням втрутитися в ситуацію та відновити розподіл газу на Слов'янську ТЕС із метою запобігання надзвичайній ситуації в Донецькій області.

У компанії нагадують, що надійність електрозабезпечення КП "Вода Донбасу", що поставляє питну воду до Донецької області, багато в чому залежить від працездатності Слов'янської ТЕС.

"Вимушена зупинка або обмеження роботи Слов'янської ТЕС у зв'язку з незаконними діями "Донецькоблгаз" призведе до обмеження електрозабезпечення стратегічного підприємства КП "Вода Донбасу", а отже, до обмеження водопостачання Донецької області", - резюмується в заяві.

"Донбасенерго" володіє Старобешівською (розташована на окупованій території) і Слов'янською ТЕС сумарною встановленою потужністю 2880 МВт, зокрема потужність СлТЕС становить 880 МВт. Наприкінці березня 2017 року генкомпанія заявила про втрату контролю над роботою Старобешівської ТЕС, а також частиною структурних одиниць, розташованих на тимчасово непідконтрольній території.

ПрАТ "Енергоінвест Холдинг" належить 60,86% акцій "Донбасенерго", ще 25% акцій генкомпанії належить державі. Нині контроль над компанією належить Максиму Єфімову.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА