14:58 23.04.2020

НБУ очікує у 2020 році дефіциту зведеного платіжного балансу України $1,1 млрд і зростання міжнародних резервів до $27,2 млрд

2 хв читати
НБУ очікує у 2020 році дефіциту зведеного платіжного балансу України $1,1 млрд і зростання міжнародних резервів до $27,2 млрд

Національний банк України (НБУ) погіршив прогноз сальдо зведеного платіжного балансу в 2020 році до дефіциту в $1,1 млрд із профіциту в $3,2 млрд, однак очікує відновлення його профіциту вже у 2021 році.

Згідно з оновленим в четвер макропрогнозом центробанку, наступного року профіцит становитиме $0,6 млрд (колишня оцінка - $1,6 млрд), у 2022 році - $1,3 млрд ($0,4 млрд).

НБУ також погіршив прогноз міжнародних резервів на кінець 2020-2022 років, проте вони будуть вищими, ніж на кінець минулого року.

Так, цього року, за новими оцінками Нацбанку, резерви зростуть із $25,3 млрд до $27,2 млрд (колишня оцінка $29,3 млрд), наступного - скоротяться до $28,6 млрд ($31,6 млрд), у 2022 році - до $28 млрд ($32,3 млрд).

НБУ також знизив прогноз дефіциту поточного рахунку цього року до 1,7% ВВП із 3,2% ВВП у січневому прогнозі порівняно з 1,3% ВВП минулого року (без урахування платежу "Газпрому" 4,2% ВВП).

"Обсяги імпорту товарів в Україну скоротяться суттєвіше за експорт. В умовах карантинних обмежень та падіння цін на світових ринках Україна зменшить обсяги закупівель енергоносіїв і більшості товарів не першої необхідності. Негативні наслідки пандемії для нашого експорту будуть слабшими з огляду на збереження попиту на продовольство. Водночас зниження переказів від трудових мігрантів буде з надлишком компенсоване скороченням витрат українців на закордонні подорожі", - зазначив центробанк.

Регулятор уточнив, що у грошовому вираженні дефіцит поточного рахунку очікується цього року на рівні $2,5 млрд (колишня оцінка - $5,7 млрд) порівняно з $1,3 млрд минулого року ($4,2 млрд без платежу "Газпрому").

"Після відновлення економічної активності в світі та в Україні дефіцит поточного рахунку знову розшириться. Це буде зумовлено реалізацією відкладеного попиту на імпортні товари з боку населення, відновленням інвестиційного імпорту бізнесом, а також очікуваним зниженням надходжень від транзиту газу. Втім, показник дефіциту залишатиметься на рівні 3-4% ВВП, як і передбачав січневий прогноз Національного банку", - йдеться у повідомленні.

На 2021 рік, зокрема, НБУ прогнозує дефіцит 3,1% ВВП, або $5,3 млрд, а на 2022 рік - 4% ВВП, або $7,3 млрд.

"Ключовим припущенням щодо реалізації прогнозу Національного банку, як і раніше, є продовження співпраці з Міжнародних валютним фондом", - наголосив НБУ.

Його оновлений прогноз передбачає отримання першого траншу фінансування на суму майже $2 млрд у другому кварталі.

"Фінансування від МВФ та інших офіційних міжнародних партнерів також дасть змогу підтримувати міжнародні резерви України на рівні $27-29 млрд упродовж цього та наступних років", - йдеться в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА