19:18 28.09.2018

Приватизація "Черкасиобленерго", "Турбоатома" і "ЗАлК" вимагає додаткової підготовки

2 хв читати
Приватизація "Черкасиобленерго", "Турбоатома" і "ЗАлК" вимагає додаткової підготовки

Фонд державного майна (ФДМ) зберігає плани виставити на продаж контрольний пакет акцій "Черкасиобленерго", однак відзначає складність в об'єднанні керованих Фондом 46% і 25%, що належать ПрАТ "УкрЕСКО", в якому Фонд контролює 99,6585%.

"Є загальна проблема в знаходженні юридичних механізмів об'єднання цих пакетів. Не все так просто...Є бажання, тепер треба, щоб наші бажання збігалися з нашими можливостями", - сказав в.о. голови ФДМ Віталій Трубаров агентству "Інтерфакс-Україна" в Одесі в кулуарах Українського фінансового форуму, організованого інвестгрупою ICU.

Він пояснив, що "УкрЕСКО" - це не лише 25% акцій "Черкасиобленерго", але й інші активи і зобов'язання.

"Є бажання виставити цей актив на продаж, але наші юристи і юристи в Кабміні поки що не бачать, як зробити гарний легітимний процес", - зазначив В.Трубаров.

Коментуючи питання приватизації "Турбоатома", в якому державі належить 75,2241%, він повідомив, що питання розміру виставленого на продаж пакета залишається одним із ключових.

"Треба разом з Кабміном і разом з потенційними радниками виробити механізм, фінансову модель, за якої: а) ми могли б приватизувати цей актив, б) в якій формі - чи достатньо для великих компаній, які грають на цьому ринку, якогось блокпакета ... або їм цікавий лише повний контроль", - пояснив ситуацію керівник ФДМ.

За його словами, необхідно з'ясувати, чи готові потенційні покупці - великі гравці ринку заводити в "Турбоатом" на умовах міноритарного партнера інвестиції, здійснювати його модернізацію і виводити українське підприємство на нові ринки.

В.Трубаров вказав, що це підприємство є флагманом української промисловості і добре відоме на ринку за кордоном, проте його продукції також притаманні кон'юнктурним стрибкам.

Відповідаючи на запитання про перспективи повторної приватизації 68,01% акцій "Запорізького алюмінієвого комбінату" (ЗАлК), керівник Фонду пов'язав її з питанням продажу Заводу алюмінієвої фольги, побудованого під держгарантії.

"У цього активу (ЗАлК) теж є велика "борода". Ми зараз займаємося тим, що намагаємося з'ясувати, в якій формі, і чи варто виставляти його саме зараз. Проблема не лише в тому, що сам ЗАлК є проблемним. Проблема в тому, що на території ЗАлК є ще інше підприємство - (з випуску) фольги", - пояснив В.Трубаров.

За його словами, можливо, як і в випадку "Черкасиобленерго", треба шукати шляхи об'єднання цих двох активів, щоб зробити об'єкт приватизації більш інвестиційно привабливим. "Треба розуміти, що, приватизуючи один актив, ми можемо не продати другий", - сказав в.о. голови ФДМ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА