20:47 08.05.2018

Керівник ФДМ прогнозує велику приватизацію на кінець осені та пропонує не квапитися з продажем ОПЗ

3 хв читати
Керівник ФДМ прогнозує велику приватизацію на кінець осені та пропонує не квапитися з продажем ОПЗ

Уряд України на засіданні 10 травня планує затвердити перелік найбільших об'єктів для приватизації в 2018 році, що запустить процес підготовки їх до продажу, який може стартувати наприкінці осені цього року, заявив в.о. голови Фонду держмайна України (ФДМ) Віталій Трубаров.

"Якщо складемо таймінг усіх процедур в єдину нитку, то отримаємо фактичну приватизацію - це кінець осені, умовно кажучи, з середини жовтня до грудня", - сказав він в ефірі "5 каналу".

В.Трубаров наголосив, що ФДМ максимально швидко після засідання Кабміну запустить всі необхідні процедури, зокрема з відбору радників.

"Є небезпека, що процедури, які ми запустимо в цьому році, до кінця року не встигнуть, і ми частину об'єктів перенесемо на початок 2019 року", - водночас сказав він.

Відповідаючи на запитання про терміни приватизації Одеського припортового заводу (ОПЗ), конкурси з продажу якого в 2017 року двічі завершилися безрезультатно, В.Трубаров назвав цей об'єкт "найпроблемнішим" і закликав не поспішати з новою спробою його реалізації через невирішені боргові проблеми.

"Найголовніша проблема - це його борги, які закріплені рішенням судів. На жаль, на сьогоднішній момент ми лише підходимо до вирішення разом із нашими міжнародними радниками до питання, пов'язаного з можливістю реструктуризації боргових зобов'язань", - сказав він.

"Поки що ми не знайшли рішення, що робити з ними, його зараз не потрібно виставляти. У нас ще є час. У цій ситуації краще не поспішати", - вважає керівник ФДМ.

Як повідомлялося, Верховна Рада України від 18 січня 2018 прийняла нову редакцію закону "Про приватизацію державного майна", яка вступила в силу з 7 березня. У зв'язку з цим ФДМ переглянув переліки об'єктів на приватизацію в 2018 році. В оновленому переліку в групі найбільших об'єктів, що підлягають приватизації в поточному році відповідно до перехідних положень нового закону без зміни раніше намічених термінів, залишилося лише чотири позиції: 99,567% акцій ОПЗ, 99,995% - "Сумихімпром", 68,009% - Запорізького виробничого алюмінієвого комбінату (ЗАлК ) і 78,29% - "Центренерго". За умови схвалення урядом умов продажу виставляння перших трьох на конкурс ФДМ запланував на травень, "Центренерго" - на червень.

Додатковий список об'єктів з активами понад 250 млн грн для продажу в цьому році має бути додатково затверджений урядом. Минулого тижня урядовий комітет затвердив проект такого переліку, внісши до нього 26 підприємств, зокрема п'ять обленерго, "Центренерго", ОПЗ, "Турбоатом", Запорізький титано-магнієвий комбінат (ЗТМК), Об'єднану гірничо-хімічну компанію (ОГХК) і "Сумихімпром" (проте ЗАлК у ньому відсутня).

Держбюджет-2017 передбачав 17,1 млрд грн надходжень від приватизації, проте бюджет отримав лише 3,4 млрд грн. Основну суму в 3,05 млрд грн Фонд отримав за рахунок продажу в серпні блокпакетів акцій енергокомпаній, які викупила група СКМ Ріната Ахметова, що вже володіє в них контрольним пакетом.

Надходження від приватизації в 2016 році становили 0,19 млрд грн за плану 17,1 млрд грн. Держбюджет-2018 передбачає надходження від приватизації 21,3 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна увійде наступного опалювального сезону з запасами в ПСГ не менше 13 млрд куб. м – голова Нафтогазу

Шмигаль доручив затвердити графіки ремонтів енергооб'єктів і кроки щодо посилення їх захисту до початку опалювального сезону 2024/25 років

США виділять понад $190 млн на підтримку енергосектору України протягом п'яти років

Рада викликала керівника БЕБ

"Укренерго" обмежить промспоживачів і бізнес із 18:00 до 23:00, не виключає можливості аварійних відключень населення

Енергетики повернули світло понад 50 тис. абонентам, відключеним унаслідок повітряної атаки РФ уранці середи - Міненерго

Кабмін створив штаб підготовки до опалювального сезону

Кабмін змінив умови оренди держмайна на час воєнного стану: Хто зможе не платити

Кабмін пропонує ВР ратифікувати Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною

Кількість вакансій на ринку праці зросла до нового рекорду з початку війни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА