10:28 02.04.2018

Приватбанк подав позов на $ 3 мільярди проти PwC

2 хв читати
Приватбанк подав позов на $ 3 мільярди проти PwC

ПАТ "ПриватБанк" (Київ) звинувачує PricewaterhouseCoopers Limited (Кіпр) і ТОВ "ПрайсвотерхаусКуперс (Україна)" в порушенні своїх обов'язків під час перевірки фінансової звітності банку за 2013-2015 рр.

Відповідно, ПриватБанк подав позов до регіонального суду Нікосії (Кіпр) проти зазначених структур і вимагає компенсації завданих такими діями збитків у сумі $3 млрд, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі фінустанови.

Згідно з оприлюдненим банком прес-релізом, позовна заява проти PwC - наступний важливий крок після подачі позову проти екс-власників до Високого суду Лондона в грудні 2017 року, зроблений ПриватБанком з метою відшкодування величезних збитків, тягар яких досі значною мірою впливає на економіку України.

"Подання позову проти PwC є логічним і необхідним кроком з огляду на велику відповідальність PwC під час перевірки фінансової звітності банку. Абсолютна нездатність PwC виявити в банку операції шахрайства протягом багатьох років привела до того, що практично весь корпоративний кредитний портфель банку не обслуговується і не має відповідного заставного забезпечення. Тепер кіпрський суд буде приймати рішення щодо PwC в установленому порядку", - цитується в прес-релізі глава правління ПриватБанку Петро Крумханзл.

ПриватБанк доручив міжнародній юридичній компанії Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan (Великобританія) спільно з кіпрськими юридичними фірмами Antis Triantafyllides & Sons та Chrysses Demetriades & Co представляти його інтереси під час судових розглядів з PwC.

Як повідомлялося, залучена владою України в 2017 році компанія Kroll за підсумками форензик аудиту ПриватБанку підтвердила, що фінустанова до її націоналізації в кінці 2016 року була об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що призвело до збитків мінімум у $5,5 млрд.

Kroll також виявила невідповідність між реальним фінансовим станом ПриватБанку, а також позитивними і умовно-позитивними аудиторськими висновками ТОВ "ПрайсвотерхаусКуперс (аудит)" (Київ) про його фінансову звітність.

Правління НБУ 20 липня 2017 року виключило ТОВ "ПрайсвотерхаусКуперс" з реєстру аудиторських фірм, які мають право на аудиторські перевірки банків.

PwC була аудитором ПриватБанку від середини 90-х років. Компанія заявляє, що "аудит фінансової звітності Приватбанку за 2015 рік проводився відповідно до міжнародних стандартів аудиту", зокрема щодо угод із зацікавленістю.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА