13:13 15.12.2017

НБУ підтверджує можливість рефінансування ПриватБанку при виконанні судових рішень щодо скасування bail-in

2 хв читати
НБУ підтверджує можливість рефінансування ПриватБанку при виконанні судових рішень щодо скасування bail-in

Національний банк України (НБУ) підтверджує можливість рефінансування ПриватБанку при виконанні судових рішень щодо скасування bail-in, повідомила заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

"За поточної ситуації ПриватБанку не потрібно рефінансування ... Але якщо говорити в контексті судів, то звичайно в такому випадку воно може йому знадобитися", - сказала вона під час "круглого стала" на тему: "Націоналізація банків: світовий досвід та українські реалії", організованого Незалежною асоціацією банків України (НАБУ) в Києві в п'ятницю.

Як повідомлялося, в грудні 2016 року уряд за пропозицією НБУ і акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, прийняв рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови. Держава отримала 100% в його капіталі, а ПриватБанк було докапіталізовано на суму 116,8 млрд грн.

У рамках націоналізації банку його зобов'язання перед пов'язаними особами підлягали процедурі bail-in і були обмінені на акції додаткової емісії банку.

І.Суркіс і його брат Г.Суркіс, а також інші пов'язані з ПриватБанком особи подали 42 позови проти НБУ. Майже всі позови подано до адміністративного суду і стосуються оскарження визнання Нацбанком зазначених осіб пов'язаними з ПриватБанком.

Іншими позивачами, зокрема, виступають батько Ігоря і Григорія - Рахміль Суркіс, Світлана Суркіс (дочка Г.Суркіса), Марина Суркіс (дочка І.Суркіса), Поліна Ковалик (є одним з акціонерів А-Банку), А-Банк, футбольний клуб "Динамо" (І.Суркіс - президент клубу), а також пов'язані з Суркісами офшорні компанії - Camerin Investments LLP, Sunnex Investments LLP, Tamplemon Investments LLP, Berlini Commercial LLP, Lumil Investments LLP, Sofinam Investments LLP.

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов сім'ї Суркісів та постановив стягнути з ПриватБанку кошти в сумі 1,05 млрд грн, $ 266,2 тис., а також EUR7,8 тис.

У свою чергу КААС 6 листопада відхилив апеляційну скаргу на рішення першої інстанції.

НБУ подав касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду України та звернувся до суду з проханням зупинити виконання рішення до вирішення спору в касаційній інстанції. Дату розгляду скарги ще не призначено.

Водночас Державна виконавча служба 13 листопада відкрила провадження про стягнення з ПриватБанку коштів на користь І.Суркіса, Р.Суркіса, С.Суркіс, М.Суркіс і П.Ковалик. Наразі провадження перебувають у статусі примусового стягнення. Суми коштів, що підлягають стягненню, в системі не уточнюються.

ПриватБанк допускає необхідність залучення рефінансування НБУ для відшкодування коштів за позовами Суркісів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нацбанк України розробив альтернативний сценарій на випадок вищих безпекових ризиків зі зростанням ВВП у 2025 р. на 3,3%

Чистий продаж валюти НБУ цього тижня знизився до $507,8 млн

Доходи загального фонду держбюджету України у квітні-2024 знизилися до 154,6 млрд грн, видатки - до 253,4 млрд грн

Шанхай є лідером за кількістю кав'ярень у Китаї - понад 9,5 тис.

Нацбанк зняв обмеження щодо імпорту робіт і послуг та запровадив інші валютні послаблення

Державний оператор тилу посів 1 місце на Prozorro за рівнем конкурентності закупівель

Велика Британія виділила 16 млн фунтів на реалізацію в Україні 13 інноваційних проєктів в енергетиці - глава Міненерго

НБУ вимагає від Getin Holding продати Ідея Банк протягом півроку

Компанія DIM акредитувала споруджувані будинки в програмі "єОселя"

Оптові ціни на свинину перед Великоднем знизилися до 60 грн/кг

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА