13:27 01.12.2017

Порошенко запевняє у виконанні поточної програми EFF із МВФ

2 хв читати
Порошенко запевняє у виконанні поточної програми EFF із МВФ

Президент Петро Порошенко запевняє в подальшому виконанні владою України програми співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

"Шоста програма співпраці та МВФ і перша в історії наших 20-річних відносин, яку послідовно виконує українська влада. Наголошую, що й надалі виконуватиметься", - сказав він під час зустрічі бізнесу та влади за участю президента у п'ятницю в Києві.

Глава держави при цьому наголосив на єдності щодо необхідності такого співробітництва серед усіх органів влади.

"Хочу чітко наголосити, що і я, і уряд, і парламент налаштовані на продовження співпраці з МВФ", - сказав він.

Як повідомлялося, відкрита МВФ у березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $17,57 млрд за поточним курсом) із першим траншем у $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення у 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 рр. до SDR0,44 млрд ($0,63 млрд).

За даними МВФ, це вже дев'ята програма співпраці України з фондом. Першу програму stand-by було відкрито у квітні 1995 року. Україні вдалося повністю виконати лише одну програму, ще три були завершені зі змінами.

Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза у зв'язку з невиконанням низки умов, політичною кризою та зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з Володимиром Гройсманом у квітні 2016 року переговори про продовження фінансування відновилися, проте МВФ вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд лише в середині вересня, четвертий - 3 квітня 2017 року.

Наразі МВФ іще не визначився з датою прибуття місії в Україну в рамках четвертого перегляду програми EFF, який відкриває шлях для отримання п'ятого траншу.

Фонд усе ще продовжує вивчати ухвалений Верховною Радою закон про пенсійну реформу.

Крім того, для завершення четвертого перегляду програми співпраці Україна має затвердити законодавство про створення антикорупційного суду, реформувати процес приватизації держпідприємств, щоб він був прозорим і ґрунтувався на ринкових механізмах, а також здійснити коригування внутрішніх тарифів на газ відповідно до раніше затвердженої формули.

У свою чергу заступник голови Національного банку України Олег Чурій заявив про вкрай важливе для України продовження співпраці з МВФ, і в рамках не лише чинної, а й нової програми, оскільки це - запорука проведення у країні реформ, фінансової та макроекономічної стабільності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

Мінекономіки очікує узгодження Плану України Брюсселем протягом кількох тижнів

Дефіциту електроенергії немає, "Укренерго" довелося обмежувати ВДЕ - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА