21:00 20.11.2017

Експерти РФ відзначили різке гальмування російської економіки

5 хв читати
Експерти РФ відзначили різке гальмування російської економіки

Статистика за основними макроекономічними показниками за жовтень, яку опублікував у понеділок Росстат, вказує на різке гальмування економіки, її відновлення "видихається", вважають економісти, яких опитав interfax.ru.

Минулого тижня Росстат опублікував дані з промвиробництва в жовтні, що розчаровують, - річне зростання зупинилося, вперше з січня 2016 роки (якщо не брати до уваги лютий 2017 року, коли мінусова динаміка пояснювалася високосним 2016 роком). Росстат також опублікував оцінку по динаміці ВВП за третій квартал - уповільнення до 1,8% з 2,5% у другому кварталі (Мінекономрозвитку раніше оцінювало третій квартал більш позитивно - зростання на 2,2%).

Сьогодні Росстат опублікував дані по обороту роздрібної торгівлі в жовтні, реальним доходам, сільському господарству, динаміці ВВП та інвестицій в основний капітал за 9 місяців.

Оборот роздрібної торгівлі в Росії в жовтні збільшився на 3% в порівнянні з жовтнем 2016 року. У порівнянні з динамікою вересня (3,1%) зростання обороту російського роздрібу уповільнилося, перервавши тренд на прискорення зростання, який намітився на початку III кварталу. Крім того, жовтневий показник виявився істотно нижче консенсус-прогнозу "Інтерфаксу" - 3,6%.

ВВП РФ за січень-вересень 2017 року збільшився до того ж періоду минулого року на 1,6%, що вказує на практичну недосяжність офіційного прогнозу уряду щодо зростання економіки на 2,1% в 2017 році - для цього економіка має зрости більш ніж на 3 % в четвертому кварталі, що практично неймовірно після слабкого жовтня. Ці дані виявилися нижчими розрахунків Мінекономрозвитку, яке раніше оцінювало зростання за 9 місяців 2017 року 1,8%.

Інвестиції в основний капітал в третьому кварталі зросли менш ніж на 4% (виходячи з даних Росстата за 9 місяців - зростання на 4,2%, Росстат не публікує оцінку за третій квартал) після зростання на 6,3% у другому кварталі.

Зниження реальних доходів в жовтні прискорилося в річному вираженні до 1,3% з 0,3% у вересні-серпні.

Виробництво продукції сільського господарства в Росії в жовтні впало на 2,5% в порівнянні з жовтнем 2016 року. Падіння відбулося після значного зростання сільгоспвиробництва в вересні - на 8,5% в річному порівнянні.

Імпульс відновлення втрачає пар

"Дані по економічній активності в жовтні розчаровують. Відновлення інвестицій сповільнилося, як і очікувалося. Зростання споживання, схоже, стримується падінням доходів. Імпульс відновлення економіки видихається, підкреслюючи можливість подальшого зниження ставки ЦБ РФ", - відзначає головний економіст ING по Росії і СНД Дмитро польовий.

Згідно з розрахунками екс-голови департаменту макроекономічного прогнозування Мінекономрозвитку РФ Кирила Тремасова, зростання російської економіки в жовтні сповільнилося приблизно до 1% в річному вираженні. Мінекономрозвитку раніше оцінювало річне зростання ВВП у вересні-серпні темпами вище 2%.

"Цифри слабкі. Істотно гірше очікувань, особливо в частині промисловості, будівельного сектора, сільського господарства. Економіка в жовтні різко загальмувала. Поки рано робити висновки про зміну тренда. Час від часу трапляються провальні місяці, останній раз таким місяцем був лютий, після якого економіка прискорилася. Зростання ВВП в жовтні можна оцінити на рівні близько 1% рік до року. Якщо в листопаді-грудні ситуація не покращиться, то на поточний рік зростання економіки не перевищить 1,6% ", - відзначає Тремасов.
"Октябрь в цілому виглядає слабким для нас. З позитивного боку зазначимо тільки зростання реальної заробітної плати на 4,3% в річному вираженні. На негативній стороні ми побачили більш глибоке падіння реальних наявних доходів на 1,3%, незважаючи на стійкий позитивний внесок від реальної заробітної плати. Зростання роздрібних продажів на 3% виглядає таким, що розчаровує після врахування базового ефекту ", - дає приблизно схожу оцінку жовтня Польовий.

За його оцінкою, інвестиційний зростання сповільнилося в 3-му кварталі до 3,4% проти 6,3% у 2-му кварталі. "В умовах помірної динаміки корпоративного прибутку зростання в другому кварталі виглядало нестійким, і помітного поліпшення росту кредитування і настроїв в бізнесі не спостерігалося. Більш того, початок 4-го кварталу, схоже, не принесло ніякого поліпшення - при зниженні обсягів будівництва на 3,1% проти зростання на 0,1% у вересні, хоча частково в цьому винні базові ефекти ", - зазначає Польовий.

"В цілому, дані добре пояснюються, поряд з уповільнення зростання ВВП в третьому кварталі до 1,8% проти 2,5% у другому кварталі і стагнації промислового виробництва. Внутрішній попит зростає, але немає прискорення, а скоріше демонструє слабкість. Все ще стійке зростання реальної заробітної плати - це в основному заслуга зниження інфляції, при цьому номінальний ріст заробітної плати залишається в межах останніх місяців, а доходи явно не демонструють зростання. Таким чином, ми всі вважаємо, що імпульс відновлення втрачає пар, і з річною інфляцією нижче 3% ЦБ повинен продовжити зниження ставок. Наш базовий сценарій на грудень - як і раніше, по крайней мере, 25 базових пунктів зниження ставки ", - робить висновок Польовий.

Період відновлювального зростання майже завершено
Глава ЦБ РФ Ельвіра Набіулліна, виступаючи минулого тижня в Держдумі, також зазначила, що період відновлювального зростання майже закінчено.

"Ми очікуємо, що в цілому за 2017 рік річний темп приросту ВВП складе 1,8%. З одного боку, це, безперечно, позитивний факт, економіка відновилася швидше, ніж багато хто очікував, ніж ми очікували", - сказала Набіулліна. Вона зазначила, що, з іншого боку, таке зростання означає, що "період відновлювального зростання майже завершений". "За нашою оцінкою, ми компенсували 95% падіння економіки, яке відбулося, починаючи з 2015 року", - повідомила глава ЦБ.

"І, за нашою оцінкою, зараз економіка зростає темпами, вже близькими до потенційних. Потенційним - тим, які можливі при даній структурі і даній продуктивності економіки", - сказала Набіулліна.

"Питання про те, як буде рости економіка далі і що треба зробити, щоб вона зростала не потенційними 1,5-2% через структурні обмеження, через низьку продуктивність, а щоб росла набагато вище. За нашими оцінками, вона може рости і 3%, і 4%, і завдання всіх, всієї економічної політики, звичайно, це забезпечити ", - зазначила глава ЦБ. За її словами, регулятор зберігає консервативний підхід до прогнозів.

У базовому сценарії ЦБ темпи зростання економіки РФ сповільняться в 2018 році до 1,0-1,5%. "Надалі в 2019-2020 роках темпи приросту ВВП відновляться до 1,5-2%, якими обмежений потенціал зростання російської економіки на середньостроковому горизонті в зв'язку з дією структурних факторів", - говорилося раніше в заявах ЦБ.

Мінекономрозвитку більш оптимістично і в базовому сценарії очікує зростання економіки на 2,1% в 2018 році з прискоренням до 2,2% в 2019 році і 2,3% в 2020 році.

Консенсус-прогноз економістів щодо зростання ВВП РФ, опитаних "Інтерфаксом" наприкінці жовтня - початку листопада, більш консервативний і дорівнює 1,7% в 2017 році і 1,6% в 2018 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА