17:54 10.10.2017

МЕРТ розпочало вивчення проекту енергомосту "Україна-ЄС" вартістю EUR243,5 млн

2 хв читати
МЕРТ розпочало вивчення проекту енергомосту "Україна-ЄС" вартістю EUR243,5 млн

Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) розпочало вивчення проекту енергетичного мосту "Україна-ЄС" вартістю EUR243,5 млн, що передбачає видачу потужності з блока №2 Хмельницької АЕС в енергосистему ЄС, повідомив перший віце-прем'єр, глава МЕРТ Степан Кубів за підсумками зустрічі з представниками консорціуму компаній Westinghouse, Polenergia та EDF.

"Енергетичний міст "Україна-ЄС" може стати першим проектом державно-приватного партнерства (ДПП), що буде втілюватися відповідно до оновленого законодавства про ДПП. Його втілення сприятиме інтеграції енергетичної системи України до європейської енергосистеми ENTSO-E і стане можливістю для експорту української атомної електроенергії", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

За його оцінкою, від реалізації проекту держбюджет країни зможе отримати близько EUR2,9 млрд податків і дивідендів.

Раніше консорціум компаній Westinghouse Electric Sweden AB, Polenergia International S.àr.l. та EDF Trading Limited направив Міненерговугілля концептуальну записку і техніко-економічне обґрунтування здійснення державно-приватного партнерства за проектом енергомосту.

За даними Міненерговугілля, робоча група з реалізації проекту схвалила висновки за підсумками аналізу ефективності здійснення проекту і направила їх МЕРТ для погодження. Крім того, профільна секція Науково-технічної ради Міненерговугілля погодила схему підключення блока №2 ХАЕС до європейської енергосистеми.

Як повідомлялося, рішення про реалізацію проекту "Енергетичний міст "Україна-ЄС" уряд ухвалив у червні 2015 року. Для його реалізації, зокрема, необхідно відновити ЛЕП 750 кВ ХАЕС-Жешув (Польща). До зони відповідальності НАЕК "Енергоатом" входить модернізація блока №2 ХАЕС, його підключення до "Бурштинського острова" та забезпечення резерву власних потреб енергоблоку під час роботи на ENTSO-E.

Проект енергомосту передбачає організацію видачі потужності з блока №2 Хмельницької АЕС в енергосистему ЄС. Отримувані за рахунок експорту електроенергії з цього блока кошти планується використати для фінансування будівництва блоків №3-4 на Хмельницькій АЕС.

Хмельницька АЕС розташована в місті Нетішині. У її складі працюють два енергоблоки (ВВЕР-1000) загальною потужністю 2000 МВт.

"Енергоатом" є оператором усіх чотирьох діючих АЕС України, експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА