11:31 26.11.2021

"Vodafone Україна" та ГО "Аеророзвідка" запустили систему відеоспостереження в Чорнобильському заповіднику

2 хв читати
"Vodafone Україна" та ГО "Аеророзвідка" запустили систему відеоспостереження в Чорнобильському заповіднику

Система природоохоронного моніторингу запрацювала в пілотному режимі на території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, повідомляється в релізі мобільного оператора "Vodafone Україна" у п'ятницю.

Згідно з повідомленням, запуск системи став результатом співпраці телеком-оператора, громадської організації "Аеророзвідка" та Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника за підтримки Державного агентства з управління зоною відчуження, які 31 травня 2021 року підписали меморандум про співпрацю.

Зазначається, що першим етапом співпраці стало розгортання пілотного проекту "Радагаст", який передбачає забезпечення відеоспостереження за акваторією річки Прип'ять і прибережними зонами. Нагляд здійснюється з кутом зору до 300º і можливістю оптичного наближення до х42. Безперебійну передачу даних реалізовано на базі 4G-мережі "Vodafone Україна".

За даними оператора, система спостереження дає змогу компетентним службам оперативно реагувати на події, що виникають на території заповідника, наприклад, на дії та пересування правопорушників. Учені, які тут працюють, отримали нові інструменти й можливості для вивчення явищ рослинного і тваринного світу.

"Vodafone Україна" також зазначає, що запуск "пілота" дає можливість перевірити ефективність технічних рішень, протестувати обладнання на сумісність і відповідність технічним вимогам. Отримані в процесі його реалізації результати допоможуть обрати найбільш оптимальні варіанти масштабування проекту і створити багатофункціональні розгалужені системи спостереження за допомогою сучасних технологічних засобів: відеокамер, тепловізорів, акустичних і сейсмічних сенсорів.

"Ми разом із партнерами проаналізували світовий досвід застосування сучасних технологічних рішень на заповідних територіях і вирішили запустити "пілотне" рішення для онлайн-моніторингу. Це дає змогу здійснювати спостереження за територією, фіксувати різні зміни, явища й обробляти отриману інформацію в автоматичному режимі. Крім того, алгоритми штучного інтелекту завдяки зібраним даним зможуть програвати різні сценарії розвитку подій на території заповідника", - наводяться слова заступника гендиректора "Vodafone Україна" Андрія Большакова.

Зі свого боку директор Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника Олександр Галущенко, слова якого наводяться в повідомленні, зазначає, що управління та нагляд за землями заповідника – досить складне й велике завдання через його велику територію, радіаційну забрудненість - вона становить 227 тис. га. "Тому онлайн-моніторинг - перехід на якісно новий рівень менеджменту", – зазначає він.

Крім того, за його словами, величезною проблемою Чорнобильської зони є пожежі, а цілодобовий моніторинг допоможе зафіксувати загоряння практично миттєво й оперативно його локалізувати.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

SpaceX вивела на орбіту нову групу інтернет-супутників Starlink

Samsung повернув собі лідерство на світовому ринку смартфонів у I кв. - IDC

Міноборони оцифрувало дані про чоловіків призовного віку, які можуть бути мобілізовані в усіх регіонах України - заступник міністра

СБУ з початку 2024 р. викрила 11 ворожих агентурних мереж - Малюк

Apple готує ШІ-процесори для оновлення всієї лінійки Mac - ЗМІ

Київський апеляційний суд може ухвалити рішення щодо апеляції Turkcell на арешт частини частки в lifecell 16 квітня

У Харківській області 20% населених пунктів залишаються без фіксованого зв'язку - "Укртелеком"

Україна підписала меморандум із французькою федерацією InfraNum, за грант якого буде відновлено зв'язок на прифронтових територіях

"Київстар" надаватиме в Україні доступ до супутникового інтернету OneWeb

Rakuten Viber призначив регіонального директора в Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА