16:55 30.09.2021

Нацрада оголосила попередження телеканалу "ДОМ" через показ карти з Кримом, де півострів - частина РФ

2 хв читати
Нацрада оголосила попередження телеканалу "ДОМ" через показ карти з Кримом, де півострів - частина РФ

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні в четвер визнала, що телеканал "ДОМ" (ДП "Мультимедійна платформа іномовлення України", Київ) порушив українське законодавство, коли показав карту, на якій Автономна Республіка Крим та м. Севастополь позначені як території Росії; у зв'язку з цим до телеканалу застосовано санкцію "оголошення попередження" за статтею про поширення необ'єктивної інформації.

Як повідомляється на сайті регулятора, карту РФ із тимчасово окупованою АРК та м. Севастополем демонстрували в ефірі телеканалу 5 липня 2021 року на початку та наприкінці передачі "Русский дневник".

Поява карти з "російським" Кримом в ефірі держканалу привернула увагу народних депутатів України та Служби безпеки України. Вони й звернулися до Нацради по відповідну реакцію.

"Трансляція мапи, на якій український Крим зображений частиною іншої держави, могла бути сприйнята глядачами телеканалу "ДОМ" так, що Кримський півострів не входить до складу України. Це суперечить конституційним положенням про суверенітет, унітарність і територіальну цілісність нашої держави", - наголошує регулятор.

За його інформацією, заступник директора з питань планування ефіру телеканалу "ДОМ" Віра Єльчик пояснила Нацраді, що телеканал відразу відреагував на цей факт і того самого дня вибачився перед аудиторією. Вона запевнила, що керівництво провело службову перевірку для з'ясування причини цього прикрого випадку, який був кваліфікований як службова недбалість відповідальних за виробничий процес співробітників.

При цьому вона повідомила, що департамент захисту національної державності СБУ, перевіривши діяльність телеканалу, не виявив у діях його працівників "ознак злочинів, досудове розслідування яких відповідно до ст. 216 Кримінального процесуального кодексу України віднесено до підслідності слідчих органів безпеки".

Як зазначає регулятор, програма "Русский дневник" транслювалася на телеканалі "ДОМ" у повторі, але його працівники не усунули порушення під час повторних трансляцій.

"З огляду на це Нацрада визнала, що ДП "Мультимедійна платформа іномовлення України" порушило п. а) і п. в) ч. 1 ст. 59 закону України "Про телебачення і радіомовлення". Телерадіоорганізація не виконала обов'язку мовників щодо поширення об'єктивної інформації та не дотрималася законодавства України і вимог ліцензії. З дня набрання чинності цим рішенням телерадіоорганізація зобов'язана привести свою діяльність у відповідність до вимог законодавства", - йдеться в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні у 2023 р. скоротилися кількість абонентів фіксованого зв'язку та доходи від послуг його надання - НКЕК

Дохід провайдерів фіксованого інтернету в Україні у 2023 році зріс на 25% - НКЕК

В українських онлайн-медіа зросла кількість політичної "джинси" - дослідження ІМІ

Україна приєдналася до WIPO ALERT для протидії піратським вебсайтам - Мінекономіки

Більшість українців не відповідають на дзвінки з невідомих номерів, лише 10% передзвонять - опитування Rakuten Viber

У Верховній Раді зареєстрували "законопроєкт про регулювання телеграму"

Китай вимагає від держустанов заміни іноземних ПК, серверів і ПЗ місцевими рішеннями - FT

Мін'юст США подав позов проти Apple, звинувативши компанію в монополізації ринку смартфонів

Кількість користувачів програми NovaPay за 3 міс. сягнула 100 тис.

"Київстар" у 2023 р. збільшив виручку на 8%, наростивши капітальні інвестиції на 6,8%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА