18:08 05.06.2024

В Україні до кінця 2024 р. за підтримки держави можна встановити до 500 МВт СЕС - голова правління АСЕУ

2 хв читати
В Україні до кінця 2024 р. за підтримки держави можна встановити до 500 МВт СЕС - голова правління АСЕУ

До кінця 2024 року цілком реально встановити 400-500 МВт нових сонячних потужностей за умови підтримки з боку держави або її сприяння цьому процесу, вважає голова правління Асоціації сонячної енергетики України (АСЕУ) Владислав Соколовський.

"Досить важке питання - прогнозувати, але можемо досягти 400-500 МВт нових потужностей СЕС найближчими місяцями, якщо буде підтримка від держави, або, принаймні, вона не заважатиме. Тоді отримаємо максимальний результат", - сказав він на пресконференції щодо розвитку розподіленої генерації в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу.

Соколовський додав, що за два останні роки було побудовано щонайменше 390 МВт СЕС за зеленим тарифом, а також низку проєктів для власного споживання, потужність яких важко розрахувати.

"Вважаю, що до кінця року ми можемо домогтися такого ж результату", - зазначив він.

Водночас Соколовський припустив, що для допомоги бізнесу і населенню в розвитку нової генерації необхідно на базі регулятора створити відповідну групу або структурний підрозділ, що на регулярній основі займався би проблемами приєднання до мереж, які все ще є актуальними.

"Регулятор має можливості швидкого впливу на ситуацію, і це дуже допомогло б", - вважає голова правління АСЕУ.

Ще одним серйозним посилом для бізнесу він назвав погашення ДП "Гарантований покупець" заборгованості перед виробниками зеленої е/е, що становить близько 25 млрд грн.

"Бізнес спрямував би ці гроші в нові генеруючі потужності", - переконаний Соколовський.

Він також висловив підтримку ініціативам уряду щодо скасування ПДВ і ввізного мита на все енергообладнання, а також наголосив на необхідності забезпечення і бізнесу, і населення доступними кредитами для розвитку розподіленої генерації з низькою відсотковою ставкою і частковим покриттям тіла кредиту. Крім того, за його словами, треба допомогти бізнесу вирішити проблему дефіциту персоналу, необхідного для швидкого, протягом пів року, встановлення нових енергетичних потужностей.

За даними опитування компаній-членів АСЕУ, дефіцит персоналу в середньому становить близько 25%, а серед досвідчених монтажників віком від 35-35 років він сягає 30-35%, що, на думку Соколовського, є критичним.

Загалом сонячну генерацію він назвав швидким рішенням для бізнесу в забезпеченні своєї енергонезалежності.

"Як ми бачимо, бізнес зараз встановлює СЕС разом з акумуляторами, і не тільки для власного споживання, а й іде шляхом активного споживача, продаючи надлишки е/е в мережу", - описав ситуацію Соколовський.

Він також наголосив, що сьогодні робота СЕС дає змогу атомним блокам проводити ремонтну кампанію.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Російська влада систематично проводить політику переселення українців з окупованих територій до РФ - аналітичний звіт

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Східної Азії та Близького Сходу

65% українців вважають нашу перемогу дуже ймовірною - результати соцдослідження

За два роки війни в Україні з'явилося понад 300 МВт домашніх і 90 МВт промислових СЕС - голова правління АСЕУ

"Кліар Енерджі" так і не вдалося повернути в мережу три ТЕС на біомасі 22 МВт через проблеми із сировиною - голова наглядової ради

Українські експортери та Кабмін мають прискорити декарбонізацію з урахуванням вступу в дію в ЄС механізму CBAM з 2026 р

"Кліар Енерджі" до кінця року має намір встановити газопоршневу генерацію на 80 МВт - голова наглядової ради

Обов'язкове використання щонайменше 5% біопалива в автобензині принесе до бюджету понад $1 млрд щорічно - президент "МХП Еко Енерджі"

Свинарство має всі шанси повернутися до рекордних показників виробництва та вийти на експорт

Підприємці готові долучитися до розроблення найкращих практик розвитку бізнесу, але Кабмін намагається їх не чути - голова київського "УДАРу"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА