14:36 30.05.2022

Україні варто знизити податкове навантаження на фонд оплати праці до 10% замість скорочення корпоративних податків - думка

2 хв читати

Київ. 30 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Відмова від податку на прибуток і перехід на 2% податок із обігу не здійснили стимулювального ефекту на внутрішнє виробництво, а лише дали змогу заощадити на сплаті податків великому бізнесу, натомість Україні варто знизити податкове навантаження на фонд оплати праці з 41,5% до 10%, вважає економічний експерт Олексій Кущ.

"На мій погляд, необхідно скасувати три основні податкові збори на працю - прибутковий податок, ЄСВ та військовий збір - і замість них упровадити єдиний кумулятивний податок на працю у розмірі 10% для працюючих підприємств та 0% для тих підприємств, які простоюють, але виплачують зарплату не нижче за мінімальну", - сказав він на пресконференції "Війна. Економічний вимір" в агентстві "Інтерфакс-Україна" у понеділок.

При цьому держава має дотувати робочі місця та створювати "внутрішній трудовий фронт", вважає Кущ.

"Потрібно поступово створювати робочі місця там, де послуги та постачання "закриваються" волонтерами - пошиття форми для військових, плетіння маскувальних мереж. Потрібно цим людям платити хоча б мінімальні зарплати і у такий спосіб запускати внутрішні економічні процеси", - пояснив експерт.

Водночас політика скорочення корпоративних податків не мала ефекту для економіки, зазначає він.

"Податковий маневр, пов'язаний з тим, що підприємствам запропонували перейти на 2% податок із обігу, а суму обігу збільшили до 10 млрд грн, не вплинув на внутрішнє виробництво... Ідея, що економіка перетворюється на один великий ФОП, не спрацювала. Вона була ухвалена на користь великого бізнесу та великих імпортерів, які отримали колосальні преференції. Але це не позначилося на покращенні логістики та зменшенні цін", - констатував Кущ.

На думку експерта, наївно робити ставку на IT-бізнес навіть після завершення війни та очікувати зростання компаній у цьому секторі, оскільки у ситуації воєнної загрози вести такий бізнес буде вкрай складно.

"Ми вже наразі бачимо кризу в IT-бізнесі", - зазначив Кущ.

Джерело: https://youtu.be/-XepITfGO4g

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

Бізнес міг би на зиму побудувати 500-1000 МВт розподіленої генерації в разі створення умов для цього - голова БАУ

Частка імпортних будівельних матеріалів на українському ринку зросла до 23% - експерт

"Кліар Енерджі" серед зими змушене було зупинити свої три біо-ТЕС 22 МВт через відсутність рентабельності - голова наглядової ради

Більшість українців проти виборів до завершення війни і вважає, що вони можуть розколоти суспільство - соцопитування

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА