15:37 10.03.2021

За останні два роки за протиправні дії було притягнуто до відповідальності менше ніж 1% правоохоронців - екс-глава МВС

3 хв читати

За останні два роки органи прокуратури порушили 560 кримінальних справ за фактом вчинення протиправних дій співробітниками правоохоронних органів. І лише за 6 із них підозрюваним було пред'явлено обвинувачення.

Про це на прес-конференції в ІА "Інтерфакс-Україна" у вівторок заявив екс-глава Міністерства внутрішніх справ України Анатолій Могильов, зазначивши, що за покаранням осіб, які допустили порушення законодавства, в апараті МВС на сьогодні ніхто не слідкує.

"Цілковита відсутність відомчого контролю за порушниками всередині системи породжує вседозволеність і підриває засади всієї держави", - зазначив екс-міністр. "Згадайте вбивство на посту міліціонера в 2015 році - підозрюваних затримали, їм пред'явили обвинувачення, після чого... усіх відпустили! Коли особи, яких притягнуто до відповідальності за такий тяжкий злочин, спокійно ходять вулицею і працюють, зокрема, в держструктурах - це нонсенс!", - додав він.

У свою чергу екс-керівник районного управління поліції Києва Денис Ярославський нагадав про кейс із сервісним центром МВС України в Харківській області. За його словами, в листопаді 2020 року журналісти у рамках розслідування змогли отримати підроблені автомобільні номери президента Володимира Зеленського, медичні довідки про придатність до керування транспортними засобами на ім'я керівника поліції Харківської області генерала поліції Валерія Сокуренка, довідку з фотографією глави СБУ Івана Баканова та екс-заступника глави Офісу президента України Сергія Трофімова. Причому без присутності самих чиновників. Усе це виготовили в приміщенні регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Харківській області. Ознайомившись із матеріалами, Денис Ярославський передав у листопаді 2020 року в прямому ефірі відповідні документи, що свідчать про численні корупційні дії в системі сервісних центрів, заступнику міністра внутрішніх справ Антону Геращенку. Останній пообіцяв їх вивчити й розібратися.

За словами журналіста Ігоря Лесіва, після виходу в ефір матеріалів журналістського розслідування група компаній під керівництвом Сергія Вакуленка (у складі ТОВ "Віп-експерт", ТОВ "Регіон-експерт", ТОВ "Транском-плюс") переїхала з будівлі сервісного центру МВС в інший офіс. Нікого з відповідальних осіб сервісних центрів або ГУНП у Харківській області не було притягнуто до відповідальності за виготовлення фальшивих медичних довідок, підроблених реєстраційних номерів автотранспорту та проведення незаконних операції його купівлі-продажу. Водночас лише через несплату оренди групою Вакуленка сервісним центрам у Харкові було завдано збитків більше ніж 200 тис. грн.

За словами ще одного учасника прес-конференції, екс-військового прокурора України Ігоря Сєркова, доки фігурантам журналістського розслідування не висунуто підозру в скоєнні злочину з обранням відповідного запобіжного заходу, згадані у фільмі порушення є абстрактними.

"Якщо співробітники сервісних центрів і пов'язані з ними посадовці ГУНП у Харківській області, підозрювані в корупції та протиправних діях, не понесуть покарання, немає жодних гарантій, що ця схема не матиме продовження вже найближчим часом. Втрачається головний принцип - невідворотності покарання підозрюваних", - вважає Сєрков.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА