11:10 16.10.2023

В Україні зростають, але не домінують наративи про розкол у владі, її готовність до неприйнятних компромісів із РФ і втому Заходу - опитування

3 хв читати
В Україні зростають, але не домінують наративи про розкол у владі, її готовність до неприйнятних компромісів із РФ і втому Заходу - опитування

За останній рік в Україні з 14% до 32% зросла частка тих, хто вірить у наявність серйозних конфліктів між політичним керівництвом країни та командуванням армії, ідеться в результатах всеукраїнського опитування громадської думки, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) із 29 вересня до 9 жовтня.

Водночас абсолютна більшість населення України - 54% (у вересні 2022 року - 71%) - і далі дотримується погляду, що політичне керівництво та військове командування діють злагоджено, як одна команда.

Між вереснем 2022 року та жовтнем 2023 року побільшало тих, хто вважає, що влада може піти на неприйнятні компроміси, - з 5% до 12%. Утім, 80% українців і далі вважають, що влада не піде на це. У вересні 2022 року таких було 87%.

Помітно зросла також частка тих, хто вважає, що Захід утомлюється від України, його підтримка слабшає і він хоче від України поступок на адресу РФ, - з 15% у вересні 2022 року до 30% у жовтні 2023 року. Однак зараз більшість населення (63%), як і раніше, вважає, що Захід і далі допомагає Україні й хоче, щоб війна закінчилася на прийнятних для України умовах. У вересні 2022 року таких було 73%.

Заступник директора КМІС Антон Грушецький вважає дуже тривожною тенденцію до зростання частки тих, хто вірить у серйозні конфлікти серед керівництва країни та у втому Заходу від України, і зазначає, що не можна зводити її пояснення до однієї причини. "Є різні фактори, що впливають на динаміку настроїв: наростання втоми серед населення, незалежні від України обставини, несправдження певних очікувань, продовження отруєння України російською пропагандою, помилки, яких могла припуститися українська влада. (...) Ми закликаємо українських діячів (від чиновників і політиків до громадських активістів) серйозно сприймати свій можливий деструктивний вплив на громадські настрої українського суспільства. Отримані нами результати можуть бути також пов'язані з пожвавленням політичної активності у зв'язку з розмовами про можливі вибори і зростанням критичних виступів проти влади", - зазначив він.

Водночас заступник директора КМІС, попри виявлені негативні тенденції, відзначив і позитивні сторони. Зокрема, більшість українців у всіх регіонах вірить у підтримку Заходу, у злагоджені командні дії українського керівництва й що воно не піде на неприйнятні компроміси. "Навіть ті, хто вірить у певні наративи "розколу", виступають проти територіальних поступок, і серед них немає капітулянтських настроїв", - зазначив Грушецький.

Опитування поточного року проводили серед 1010 респондентів віком від 18 років з усіх підконтрольних Україні регіонах методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI). За звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 та з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, та 1,5% – для показників, близьких до 5%, але в умовах війни до неї додається систематичне відхилення, проте отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність.

2022 року опитування проводили у вересні та грудні. Грудневі показники від вересневих відрізнялися незначно.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА