08:51 28.01.2021

США готові і до співпраці, і до протистояння з Китаєм - американський держсекретар

2 хв читати
США готові і до співпраці, і до протистояння з Китаєм - американський держсекретар

Сполучені Штати виступають за співпрацю з Китаєм з низки питань, що становлять спільний інтерес, але у відносинах між двома країнами зберігаються проблеми, які потребують вирішення, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

"У наших відносинах все частіше зустрічаються аспекти ворожості. Є аспекти конкуренції. Є також і аспекти співробітництва", - сказав він на брифінгу в держдепартаменті США в середу.

Водночас він зазначив, що відносини з Китаєм для США "можливо, є найважливішими відносинами з усіх, які у нас є у світі".

Як одну зі сфер співробітництва він назвав боротьбу зі зміною клімату.

"Я думаю і сподіваюся, що ми зможемо продовжити (співпрацю - ІФ), але це вписується в ширший контекст нашої зовнішньої політики, а також багатьох проблем, що викликають у нас стурбованість щодо Китаю, питань, які нам потрібно опрацювати", - заявив держсекретар США.

До цих негараздів він, зокрема, відніс "політику геноциду" Пекіна щодо населення Синьцзян-Уйгурського автономного району КНР, у чому Вашингтон обвинувачує китайську владу.

"Моя думка залишається незмінною, геноцид проти уйгурів був здійснений, і це не змінилося", - сказав Блінкен.

Китайська англомовна газета China Daily в авторській статті у четвер закликала нову американську адміністрацію відмовитися від політики своїх попередників щодо КНР.

Вона зазначила, що Вашингтону слід "покласти край потворній епосі навішування ярликів і обвинувачень, сформованої колишнім президентом США Дональдом Трампом і колишнім держсекретарем Майком Помпео, і вписати нову главу в історію китайсько-американських відносин, які будуть характеризуватися співпрацею і взаємовигідним партнерством".

При Трампі "антикитайські забобони і риторика стали потужною рушійною силою в американській політиці". Одночасно навіть після відходу Трампа ні новий президент США Джо Байден, ні його зовнішньополітична команда "не вважали за потрібне публічно виступати проти цього", зазначається в статті.

Видання попереджає: "Продовження цієї політики після вступу на посаду було б серйозною помилкою для американських політиків. Це дозволило б негативним настроям часів Трампа набирати обертів".

Водночас, China Daily пише, що "насправді цього не хоче жоден із членів нової зовнішньополітичної команди США".

"Байден, швидше за все, щонайменше, пом'якшить нападки на Пекін, що здаються нескінченними, які були основним елементом дуету Трампа і Помпео. Хоча в цьому немає жодної впевненості", - вважає газета.

Вона зазначає: "І, звичайно, ще належить з'ясувати, що Байден вирішить робити - або ж не робити - щодо численних тарифів, накладених адміністрацією Трампа на китайський експорт у США".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна визнає і Ізраїль, і Палестину - Зеленський

Туреччина підтримала надання Україні зброї, але виключила участь НАТО у війні

Китай підтвердив відмову брати участь у Глобальному саміті миру і заявив, що буде "продовжувати на власний розсуд просувати мирні переговори"

Санкції країн G7 і ЄС проти РФ і КНДР за постачання зброї були скоординованими

МЗС України засудило недружні заяви прем'єр-міністра Грузії про Революцію гідності

Соцопитування: лише 29% опитаних українців довіряють Раді, громадяни хочуть, щоб парламент більше опікувався питаннями оборони та безпеки

У складі нової Єврокомісії Угорщина не отримає портфеля з питань розширення та політики сусідства - ЗМІ

США розраховують визначитися з наступником Столтенберга до саміту НАТО

Грузинський закон про іноагентів суперечить цінностям ЄС і викликає жаль у Євросоюзі - заява

Стефанчук: Згідно з Конституцією Зеленський буде президентом до вступу на посаду новообраного президента

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА