09:29 16.10.2020

ОП розглядає варіанти створення ВЕЗ на підконтрольних і тимчасово непідконтрольних частинах Донбасу - радник

2 хв читати
ОП розглядає варіанти створення ВЕЗ на підконтрольних і тимчасово непідконтрольних частинах Донбасу - радник

В Офісі президента (ОП) розглядають варіанти створення вільної економічної зони (ВЕЗ) на підконтрольних територіях Донбасу, а також на тих, які тимчасово не підконтрольні Україні, але повинні будуть знову реінтегруватися, повідомив радник президента України Володимира Зеленського з економічних питань Олег Устенко.

"Ця ідея досить давно обговорюється в ОП. До речі, вона обговорювалося і для "континентальної" території Донбасу, яка контролюється Україною, і для тієї частини, яка нині не підконтрольна нам, але повинна буде знову реінтегруватися в Україну. Виходячи з цього завдання, тривало постійне напрацювання можливих рішень", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Устенко наголосив, що підконтрольна частина Донбасу також потребує додаткового розвитку, який передбачав би додаткове фінансування з бюджету. Водночас можливості держбюджету обмежені через глобальну економічну кризу і пандемію, додав радник президента. За попередніми оцінками, реінтеграція Донбасу може потребувати близько $10 млрд.

"Для нас це такий самий дефіцит, як поточного року. Подвоїти дефіцит неможливо. Треба шукати якісь шляхи. Частину держвидатків доведеться переорієнтовувати на ту територію, коли настане мир. Причому мир - це категорія не економічна. Але якщо ти маєш витрачати гроші на ту територію, де немає державних фінансів, важлива роль приватного сектора. А індустрії там зруйновані, зруйнована інфраструктура, і навіть довіра інвесторів зруйнована. Треба якось перетягнути інвесторів на ту територію, давати якісь стимули, щоб інвестування туди було більше ніж цікавим", - пояснив Устенко.

Як один зі стимулів в ОП розглядалася ВЕЗ.

Пояснюючи причину винесення цього питання для всеукраїнського опитування, Устенко вказав на політичну ситуацію в країні: "Всі економічні питання в Україні, сьогодні, на піку політичного циклу, піднімаються на прапори різних політичних сил і використовуються, як гасла. Але потрібна консолідована думка. Якщо ми наважуємося на ВЕЗ, то всі мають розуміти, що так, там потрібен пільговий режим. Що ці території треба відновлювати, і в нас недостатньо коштів".

При цьому експерт не виключає ризиків, які може спричинити таке рішення, проте нинішні ризики у вигляді контрабандних потоків також високі, на думку Устенка.

"Малий бізнес на Донбасі перебуватиме на абсолютному голодному пайку - немає заощаджень, інфраструктури, але є бажання до відновлення. Йому потрібні ці умови, насамперед", - наголошує радник президента.

"Хоча в перспективі ВЕЗ - це вся Україна. Має бути поетапний такий рух", - вважає Устенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА