12:40 22.07.2020

Венеціанська комісія оприлюднила термінові висновки щодо українського законопроекту про референдум

2 хв читати
Венеціанська комісія оприлюднила термінові висновки щодо українського законопроекту про референдум

Комісія Ради Європи за демократію через право (Венеціанська комісія) оприлюднила свої термінові висновки щодо законопроекту про народовладдя через всеукраїнський референдум (№3612), серед яких рекомендація роз'яснити зв'язок між референдумами всенародних ініціатив про скасування законів і про вирішення питань загальнодержавного значення.

"Рекомендовано роз'яснити зв'язок між референдумом всенародних ініціатив про скасування законів або частини законів і референдумом з вирішення питань загальнодержавного значення", - йдеться в документі, оприлюдненому на сайті Ради Європи та який буде рекомендований для затвердження на 124-му пленарному засіданні Венеціанської комісії 8-9 жовтня 2020 року.

Згідно з рекомендаціями, процедура проведення всенародного ініціативного референдуму має передбачати роль парламенту перед голосуванням, а також, за потреби, після голосування, а наслідки схвалення народної ініціативи мають бути визначені в законі.

Венеціанська комісія також звернула увагу на необхідність запровадити додаткові положення до законопроекту, спрямовані на забезпечення рівних можливостей для прибічників і противників тих питань, які винесені на референдум, стосовно комісій з проведення референдуму. Рекомендовано також продовжити термін для збору підписів для референдумів за народною ініціативою і перевіряти всі підписи.

"Рекомендовано гармонізувати законопроект із виборчим законодавством для подальшого посилення механізмів доступності референдумів для осіб з обмеженими можливостями та створити механізми, які практично сприятимуть ефективному і змістовному виконанню виборчих прав внутрішньо переміщених осіб", - йдеться у висновках Венеціанської комісії.

Комісія рекомендує розглянути можливість синхронізації положень законопроекту про фінансування кампанії референдуму із законодавством про фінансування політичних партій.

Експерти рекомендують виключити положення про електронне голосування із законопроекту та врегулювати їх пізніше в окремому законі про місцеві, парламентські та президентські вибори.

Венеціанська комісія радить переглянути обмеження та заборони щодо проведення агітаційних заходів і зазначає, що в законопроекті мають бути "конкретні статті про попереджувальні та ефективні санкції стосовно порушень проти ЗМІ".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА