12:37 28.08.2019

Коломойський допускає взаємозалік боргів України та РФ

4 хв читати
Коломойський допускає взаємозалік боргів України та РФ

 Юристи працюють над можливістю списати борги України перед Російською Федерацією чи російськими компаніями в рамках виконання рішень міжнародних судів, виграних Україною та українськими компаніями у РФ у спорах про завдані збитки в Криму, повідомив один ініціатор таких спорів, екс-власник ПриватБанку Ігор Коломойський.

"Зараз працюють юристи над тим, щоб борг України, який існує, за які Україна судиться. Там мільярди за зобов'язаннями перед РФ, або, наприклад, 110 млн (доларів - ІФ) за "Татнафту", можливо, після перемоги в судах вдасться законно списати. Непроста задача, але реалізована", - сказав він в інтерв'ю "Цензор.НЕТ".

За його словами, альтернатива такого погашення боргів - робота щодо арешту російських активів за кордоном.

Коломойський нагадав, що першим починав судитися з РФ через понесений унаслідок анексії Криму збиток, але зараз такі спори в міжнародних судах ведуть компанії Ріната Ахметова, державні ПриватБанк, Ощадбанк.

Як повідомлялося, екс-голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет і ще 18 компаній, які подали такий позов у червні 2015 року, першими досягли позитивного рішення: Гаазький арбітраж 2 травня 2018 року присудив позивачам сумарно близько $130,5 млн компенсації за нерухомість, $9,2 млн компенсації витрат на судовий процес, а також відсотки на зазначені суми за ставкою 12-міс. Libor+1% складних відсотків щорічно. Наразі позивачі домагаються виконання цього рішення в Україні, отримавши позитивні вердикти аж до Верховного Суду.

За підсумками іншого рішення міжнародного арбітражу в листопаді минулого року Ощадбанк заявив про суму відшкодування $1,3 млрд і нарахування $97 тис. відсотків кожного наступного дня.

Потім у лютому цього року стало відомо про позитивне часткове арбітражне рішення суду ще стосовно двох справ проти РФ: ПриватБанку і ТОВ "Фінансова компанія "Фінілон", а також Коломойського та ТОВ "Аеропорт Бельбек", які були ініційовані в першій половині 2015 року (тоді Коломойський ще був співвласником банку). У випадку ПриватБанку фінустанова оцінює свої збитки в більше ніж $1 млрд, проте питання про розмір відшкодування залишено на наступний етап арбітражного розгляду.

Коломойський у позові заявляв, що РФ порушила свої зобов'язання за російсько-українською угодою, позбавивши позивачів прав власності та інших прав із експлуатації пасажирського терміналу для комерційних перельотів аеропорту "Бельбек" у Криму. У випадку ПриватБанку РФ обвинувачують у заходах, які не дозволили позивачам продовжити свій банківський бізнес у Криму.

"Там де я є, і там, де мене немає, але я розумію про юридичні процеси - там під $2 млрд сума збитків. До речі, ПриватБанк теж судиться - у них позов більше ніж 1 млрд (доларів - ІФ). У різних країнах йде розгляд. Ось я знаю, що у Швейцарії зазнали серйозного фіаско росіяни", - сказав екс-власник Приватбанку "Цензор.НЕТ".

Крім того на початку березня цього року "Нафтогаз України" повідомив, що суд при постійній палаті Третейського суду в Гаазі підтвердив провину Росії у втраті "Нафтогазом України" активів групи в Криму. Вартість втрачених активів українська компанія оцінює в суму до $5 млрд, але остаточне рішення щодо суми буде предметом наступного слухання, яке очікується ще в цьому році, а рішення про суму компенсації - в наступному.

У Гаазькому арбітражі розглядається ще кілька таких справ до РФ, зокрема, НАК "Нафтогаз України"; "Укрнафти" і ТОВ "Стабіл"; ТОВ "Лугзор", "Дніпроазоту" та інших.

Росія спочатку ігнорувала ці судові розгляди, проте цього року змінила свою позицію. Глава Мін'юсту РФ Олександр Коновалов у травні повідомив, що Росія оскаржила два рішення міжнародного суду в Гаазі за позовами українських компаній за Крим і планує оскарження ще шести.

З іншого боку триває судовий спір у британських судах щодо єврооблігацій, випущених Україною у 2013 році на $3 млрд і викуплених Росією. Очікується, що Верховний суд Великої Британії (Supreme Court of the United Kingdom) розпочне розгляд апеляцій РФ та України у цій справі на тижні, який стартує 9 грудня 2019 року.

Крім того, Україна програла "Татнафті" арбітражний розгляд, розпочатий ще в 2008 році, в спорі про втрату інвестицій російської компанії в "Укртатнафту", одним із власників якої зараз є Коломойський. У 2014 році міжнародний арбітраж ухвалив рішення на користь "Татнафти" і зобов'язав Україну виплатити російській компанії компенсацію в розмірі $112 млн, а також відсотки. Відтоді Україна в міжнародних судах намагається оскаржити це рішення, проте без особливих успіхів, не рахуючи виграного часу. Зокрема, в 2018 році лондонський суд відхилив апеляцію України і присудив відшкодувати "Татнафті" судові витрати, в результаті загальна сума відшкодування на користь російської компанії зросла до $146 млн. Наразі завершуються судові тяжби про виконання рішення міжнародного суду щодо спору з "Татнафтою" в Росії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА