16:18 29.08.2018

Остаточне процесуальне рішення щодо Іловайської трагедії буде прийнято після допитів усіх учасників і притягнення до відповідальності винних

4 хв читати
Остаточне процесуальне рішення щодо Іловайської трагедії буде прийнято після допитів усіх учасників і притягнення до відповідальності винних

Головна військова прокуратура в цілому завершила дослідження обставин Іловайської трагедії, проте остаточне процесуальне рішення з розслідування буде ухвалено після допитів кожного українського військовослужбовця щодо відомих їм обставин тих подій і притягнення винних до кримінальної відповідальності, зазначають у Генеральній прокуратурі України.

На своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу речник Генпрокуратури Андрій Лисенко поінформував, що Головна військова прокуратура продовжує здійснювати досудове розслідування за фактом ведення РФ агресивної війни проти України, що спричинило загибель людей та інші тяжкі наслідки.

В оприлюдненому А.Лисенком повідомленні наголошується, що в рамках цього розслідування, зокрема, досліджуються й обставини Іловайської трагедії. Він повідомив, що було проведено дві комплексні комісійні судові військові експертизи. За результатами цих експертиз, а також інших зібраних доказів з’ясовано, що з травня по липень 2014 року сили АТО провели низку успішних операцій зі звільнення низки населених пунктів у Донецькій і Луганській областях, а 11 серпня було видано наказ із зачистки Іловайська від членів незаконних збройних формувань.

Однак, зазначається в інформації, щоб уникнути поразки бандформувань, керівництво Збройних сил РФ "організувало пряме вторгнення регулярних російських підрозділів на територію Донецької області з одночасними артилерійськими обстрілами позицій ЗС України з боку Росії".

Це вторгнення сталося в ніч на 24 серпня 2014 року, а сили ЗС РФ складалися з 9 батальйонно-тактичних груп у складі 3,5 тис. живої сили, до 60 танків, до 320 одиниць БМП/БМД та іншого озброєння.

"З метою введення в оману та подальшого віроломного вбивства українських військовослужбовців на російській військовій техніці були завчасно зняті або замасковані тактичні знаки та нанесені розпізнавальні позначки українських підрозділів, що заборонено ст. 37 Додаткового протоколу до Женевської конвенції", - наголошується в оприлюднених спікером Генпрокуратури даних.

За даними слідства, ЗСУ фактично не мали достатньо сил для збільшення контингенту військ на Донецькому напрямку й водночас на інших ділянках державного кордону з РФ, де в цей самий час були зосереджені 35 батальйонно-тактичних і ротно-тактичних груп ЗС Росії, до складу яких входило щонайменше 45,1 тис. військовослужбовців, до 160 танків, 1360 бойових машин піхоти (БТР), 350 одиниць артилерії, 130 одиниць реактивних систем залпового вогню, 192 бойові літаки, 137 вертольотів.

"Враховуючи критичність ситуації, командування сил АТО визначило основним завданням збереження життя українських воїнів. З цією метою було розпочато переговори між керівництвом АТО і представниками генштабу ЗС РФ ... про надання гарантії безпечних гуманітарних коридорів для виходу з оточення військовослужбовців ЗС України та інших військових формувань України ... Додатковою гарантією безпечного виходу мали стати три захоплені в полон російські десантники", - зазначив А.Лисенко.

Водночас, за його словами, слідство з’ясувало, що "під час переговорів представники ЗС РФ навмисне затягували час для облаштування тактично вигідних вогневих позицій за маршрутом руху сил АТО".

"29 серпня за безпосередньої вказівки й наказу командування генштабу ЗС РФ російські військовослужбовці впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових разом із трьома полоненими російськими десантниками", - наголосив речник Генпрокуратури України.

Він нагадав, що за цих обставин були вбиті 366 українських військових, 429 дістали поранень і ще 300 потрапили в полон.

"Дослідження обставин Іловайської трагедії в цілому завершено. Водночас кінцеве процесуальне рішення у кримінальному провадженні буде прийнято після забезпечення виконання вимог ст. 2 Кримінального процесуального кодексу України щодо повного та неупередженого розслідування (завершення всебічних допитів кожного українського військовослужбовця щодо відомих їм обставин Іловайської трагедії, а також скоєння підрозділами ЗС РФ воєнних злочинів – віроломного вбивства українських військових... а також притягнення до кримінальної відповідальності всіх винних осіб", - повідомив речник відомства.

Він наголосив, що, згідно з висновками експертів та комплексом отриманих доказів, "єдиним фактором, який перебуває в безпосередньому причинно-наслідковому зв'язку з Іловайською трагедією, є військова агресія ЗС РФ".

Як повідомлялося, 29 серпня 2014 року поблизу м. Іловайська (Донецька обл.) російські військовослужбовці розстріляли з важкого озброєння колони українських військових, разом із трьома полоненими російськими десантниками, які виходили з оточеного міста так званим зеленим коридором.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА