09:01 14.10.2017

Україна подала третій позов до СОТ проти Росії за необґрунтоване обмеження експорту

2 хв читати
Україна подала третій позов до СОТ проти Росії за необґрунтоване обмеження експорту

У позові, поданому 13 жовтня, повідомляється, що протягом 2013-2015 років Росія ввела ряд заходів, спрямованих на обмеження поставок продукції з України, що не відповідає міжнародним домовленостям Росії, при вступі до Світової організації торгівлі, повідомляється в прес -службі Мінекономрозвитку.
"Сьогодні, 13 жовтня, Україна направила вимогу про проведення консультацій з Російською Федерацією щодо обмежувальних заходів щодо імпорту соків, пива і пивних напоїв, кондитерських виробів, шпалер", - повідомляється в документі.
Згідно з підрахунками Мінекономрозвитку:

  • експорт соків впав 72 млн. дол. США в 2013 р до 400 тис.дол. США в 2017 р .;
  • експорт пива знизився з майже 400 тис. дол. США в 2013 р до 0,4 тис. дол. США в 2015 р .;
  • експорт кондитерських виробів знизився з 482 млн. дол. США (за трьома кодами УКТ ЗЕД (1704, 1806, 1905) в 2013 р до 663 тис. дол. США (за кодом 1905) і до 0,7 тис. дол США ( за кодами 1704 і 1806) в першому півріччі 2017р .;
  • експорт шпалер з квітня 2015 р скоротився з 201 млн.дол. США в 2014 р до 66 млн. дол США в 2015 р до 26,6 млн. США дол. І з 66 млн. дол. США в 2015 р до 26,6 млн. дол. в першому півріччі 2017 р

У міністерстві повідомляється, що заборони і обмеження на українські товари проводилися на основі рішень Росспоживнагляду, внаслідок чого експорт даної продукції в Росію припинився.
"Україна вважає, що обмеження імпорту продукції походженням з України не відповідає зобов'язанням Російської Федерації, узятим в Протоколі про вступ Російської Федерації до СОТ, а також положенням Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року, Угоди про спрощення процедур торгівлі, Угоди про технічні бар'єри в торгівлі та Угоди про застосування санітарних та фітосанітарних заходів ", уточнюється в повідомленні на сайті українського міністерства.
Тепер російська сторона повинна направити протягом 10 днів відповідь на згоду вступити в консультації в рамках зазначеної справи. Після чого будуть затверджені дата і місце проведення консультації.
Це перший в історії СОТ випадок, коли оскаржуються положення Договору про спрощення положень торгівлі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна визнає і Ізраїль, і Палестину - Зеленський

Туреччина підтримала надання Україні зброї, але виключила участь НАТО у війні

Китай підтвердив відмову брати участь у Глобальному саміті миру і заявив, що буде "продовжувати на власний розсуд просувати мирні переговори"

Санкції країн G7 і ЄС проти РФ і КНДР за постачання зброї були скоординованими

МЗС України засудило недружні заяви прем'єр-міністра Грузії про Революцію гідності

Соцопитування: лише 29% опитаних українців довіряють Раді, громадяни хочуть, щоб парламент більше опікувався питаннями оборони та безпеки

У складі нової Єврокомісії Угорщина не отримає портфеля з питань розширення та політики сусідства - ЗМІ

США розраховують визначитися з наступником Столтенберга до саміту НАТО

Грузинський закон про іноагентів суперечить цінностям ЄС і викликає жаль у Євросоюзі - заява

Стефанчук: Згідно з Конституцією Зеленський буде президентом до вступу на посаду новообраного президента

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА