10:34 05.11.2015

У ЦВК сподіваються, що Верховна Рада зробить належні висновки за підсумками місцевих виборів 25 жовтня - Охендовський

3 хв читати
У ЦВК сподіваються, що Верховна Рада зробить належні висновки за підсумками місцевих виборів 25 жовтня - Охендовський

У Центральній виборчій комісії сподіваються, що Верховна Рада відмовиться від практики ухалення нових законів перед самим початком виборчого процесу в Україні.

Як повідомляє прес-служба ЦВК, про це йшлося на зустрічі голови Комісії Михайла Охендовського з делегацією місії БДІПЛ ОБСЄ на чолі з її керівником Зулуетою Овтрам.

М. Охендовський висловив сподівання, що проведені 25 жовтня місцеві вибори мають спонукати законодавців зробити низку висновків, передусім - про небажаність ухвалення нових виборчих законів перед самим початком виборчого процесу.

"ЦВК всі свої функції виконувала і продовжує виконувати своєчасно і належним чином. Загалом на місцевих виборах 2015 року одночасно проходив 20 тис 931 виборчий процес. На жаль, в окремих випадках нам довелося зіткнутися як з неналежною професійною підготовкою членів територіальних виборчих комісій, так і з їхньою очевидною заангажованістю - залежністю від позицій місцевих організацій політичних партій, за поданнями яких таких членів зарахоували до складу комісій ", - зазначив голова ЦВК.

"Проведення двох поспіль виборів на підставі одного виборчого закону надалі залишатися мрією організаторів виборів в Україні. Наші політики мають нарешті усвідомити, що виборче законодавство має бути стабільним. Це - в інтересах усіх політичних партій, незалежно від того, де вони перебувають зараз у владі, чи в опозиції", - додав він.

З. Овтрам у свою чергу зазначила, що на її погляд, а також її колег, ЦВК доклала рішучих та ефективних зусиль для проведення місцевих виборів 25 жовтня. "Причому це вдалося зробити в умовах складної політичної, економічної ситуації, та ситуації з безпекою, а також у процесі проведення конституційної реформи в Україні, спрямованої на децентралізацію влади", - додала вона.

М. Охендовський наголосив, що у членів ЦВК "немає іншої альтернативи, ніж продовжувати виконувати свої обов'язки, незважаючи на системні спроби дискредитації Комісії в очах українського суспільства".

"На адресу членів ЦВК лунають навіть претензії щодо того, що інший орган - Верховна Рада України - досі не ухвалила рішення про звільнення 12 членів Комісії, семирічний термін повноважень закінчився в червні 2014 року. Але це - очевидний абсурд і маніпуляція! За законом "Про Центральну виборчу комісію" і я, і мої колеги зобов'язані працювати до моменту звільнення. Відмова від виконання обов'язків може кваліфікуватися як бездіяльність та порушення присяги члена Комісії", - пояснив він.

"Очевидно, деяким політичним силам може не подобатися послідовна, законна позиція Комісії. Законність наших рішень неодноразово підтверджувалася численними рішеннями судів, які приймалися під час цього виборчого процесу. Позиція ЦВК ніколи не будується на догоду тієї чи іншої партії, а завжди спрямована на виконання норм закону і захист виборчих прав громадян України", - констатував глава ЦВК.

При цьому М. Охендовський наголосив, що така позиція ЦВК "у жодному разі не може бути підставою для чинення тиску на членів Комісії, а тим більше для того, щоб вдаватися до прямих погроз фізичної розправи, які минулого тижня отримала одна з членів Комісії". Ми продовжуємо сподіватися, що правоохоронні органи швидко проведуть розслідування цього випадку, а винні особи не зможуть уникнути відповідальності", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА