11:09 05.05.2015

У Празі святкують 70-річчя Празького повстання й закінчення війни

2 хв читати
У Празі святкують 70-річчя Празького повстання й закінчення війни

У чеській столиці у вівторок тривають урочисті заходи, присвячені 70-й річниці Празького повстання й закінчення Другої світової війни.

Вони розпочнуться з відкриття меморіальної дошки на будівлі Чеського радіо на згадку про 81 невідомого захисника, що загинули на цьому місці 70 років тому. Опівдні президент Мілош Земан зустрінеться в Празькому граді з ветеранами, а ближче до вечора кардинал Домінік Дука відслужить у соборі святого Віта месу за полеглими.

Повстання було організовано підпільною комендатурою Праги "Бартош" і підтримане першою піхотною дивізією ВПС Комітету звільнення народів Росії (КЗНР) під командуванням генерал-майора Сергія Буняченка. Бойові дії почалися 5 травня 1945 року і тривали до 18:00 8 травня, але перестрілки з окремими групами есесівців тривали до 9 травня.

Перші сутички сталися 5 травня на Вацлавській площі. До кінця 5 травня дивізія КЗНР, розгорнувшись у бойові загони, увійшла до околиць міста. Чини дивізії отримали спеціальні біло-синьо-червоні пов'язки, щоб повстанці уникли плутанини між солдатами німецького гарнізону і солдатами дивізії КЗНР.

8 травня дивізія залишила Прагу до капітуляції німецького гарнізону. О 16:00 капітулював німецький гарнізон міста. Вранці 9 травня до міста увійшли радянські війська під командуванням генерал-майора танкових військ Івана Зіберова.

Під час Празького повстання, за новими даними, опублікованими Військово-історичним товариством, загинуло не менше 2898 осіб. Імена багатьох солдатів досі невідомі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон закликав Нетаньяху домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА