17:59 03.03.2015

Зміни до Бюджетного кодексу дадуть змогу зберегти фінансування соціальної інфраструктури в селах на рівні 2014 р. - експерт

3 хв читати
Зміни до Бюджетного кодексу дадуть змогу зберегти фінансування соціальної інфраструктури в селах на рівні 2014 р. - експерт

Ухвалені парламентом зміни до Бюджетного кодексу України зобов'яжуть районні ради забезпечити фінансування соціальної інфраструктури в селах і селищах на рівні не меншому за торішній, зазначає експерт із питань управління територіями Юрій Ганущак.

"Головне завдання, яке стоїть, щоб бюджетна інфраструктура, а саме дитячі садки, клуби, мають отримати рівень фінансування не гірший, ніж був минулого року. Це є суттю ухвалених змін", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

За словами експерта, ухвалені зміни дають районним радам два шляхи вирішення питання фінансування сільської та селищної соціальної інфраструктури.

"Перший варіант: вона (райрада - ІФ) фінансує сама, але в обсязі, не меншому від торішнього, і тіло Бюджетного кодексу говорить, що це його завдання, тому що всі делеговані функції передаються на рівень району. Другий варіант: вона робить трансферт. Передусім ці трансферти потрібні для міст районного значення. Внаслідок реформи адмінтерустрою, вони стають центрами громад. Але цей трансферт має бути таким, щоб рівень фінансування був у розмірі не меншому, ніж минулого року", - пояснив експерт.

Водночас він зазначив: "Ще одна особливість полягає в тому, що не передбачається фінансування органів місцевого самоврядування, тобто сільських, селищних рад".

За його словами, на ці цілі передбачено дохідні джерела у вигляді плати за землю, податку на нерухомість, єдиного податку та акцизів.

"Фактично законодавець говорить, що утримувати сільську бюрократію, яка розрослася до небачених розмірів, ми не будемо. Тобто ми робимо акцент на тому, що маємо фінансувати саме ті установи, які безпосередньо надають послуги населенню - це дитячі садки та клуби", - сказав Ю.Ганущак.

Між тим він висловив думку, що політичні сили, які виступають за закріплення 25% податку на доходи фізичних осіб за сільськими радами, намагаються таким чином зберегти адміністративний ресурс, який може бути використано для проведення наступних місцевих виборів.

"Такі пропозиції ламають ідеологію бюджетної децентралізації. Ідеологія бюджетної децентралізації полягає в тому, що закріплюється ресурс, і регулювання йде з доходів із цього ресурсу. На районному рівні 60% ПДФО закріплюється і регулюється дохідна частина. Але основне - при цьому, апріорі вважається, що за рахунок цього ресурсу мають фінансуватися повністю всі повноваження, які надаються органам місцевого самоврядування", - пояснив експерт.

При цьому він наголосив, що у понад половини сільських, селищних рад України немає бюджетних установ, зокрема дитячих садків.

"Тому закріплювати безпосередньо ресурс (ПДФО - ІФ) неможливо", - сказав Ю.Ганущак.

Він додав: "Кабінет Міністрів не пішов на відповідний шантаж і ресурс у вигляді податку на доходи фізосіб не закріпив за сільськими селищними бюджетами".

Ю.Ганущак також пояснив: "Фіскальна реформа пішла трохи швидше, ніж інші заходи, тобто це закон про добровільне об'єднання громад має бути, зміни до Конституції мають бути. Фіскальна (реформа) пішла дещо раніше, тому ми змушені наразі коригувати законодавство, щоб бюджетна інфраструктура не постраждала".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА