16:07 17.02.2015

Валютні кредити українських автозаводів мають бути реструктуризовані - голова асоціації "Укравтопром"

2 хв читати
Валютні кредити українських автозаводів мають бути реструктуризовані - голова асоціації "Укравтопром"

Кредити в іноземній валюті, які брали підприємства вітчизняної автомобільної промисловості, мають бути реструктуризовані, вважає голова Асоціації автовиробників України "Укравтопром" Михайло Резнік, оскільки за рахунок цих коштів Україна будувала власне автомобілебудування та реалізувалася урядова програма щодо створення повномасштабного автовиробництва та робочих місць.

"Складно провадити діалог, якщо міністр економічного розвитку говорить, що це питання між кредиторами та позичальниками. Адже підприємства автопрому виконували програму енергозбереження, були ухвалені постанови уряду, нам говорили: завозьте енергозбережне обладнання, дамо вам під це кредити. Завезли роботизовані зварювальні комплекси, масу технологічних ліній, які не виробляють в Україні. І сьогодні уряд, маючи державно-приватне партнерство з нами, стоїть осторонь і говорить, що це питання необхідно вирішувати безпосередньо банку та позичальнику", - наголосив М.Резнік в ефірі телеканалу ICTV у вівторок.

Він зазначив, що на сьогодні автопромисловість України перебуває у важкому становищі - ринок впав практично вдесятеро, купівельна спроможність населення значно знизилася, експорт до Росії практично припинено через створені нею бар'єри.

Водночас, скаржиться голова асоціації, Мінекономрозвитку досі не затвердило переліків комплектуючих і матеріалів, які підприємства повномасштабного виробництва мають право ввозити за спеціальними ставками.

"Під план першого кварталу було створено замовлення, вкладено певний фінансовий ресурс. На жаль, до середини лютого ці переліки ще не було затверджено, компанії простоюють, конвеєри практично зупинилися", - зазначає М.Резнік.

У цій ситуації, за його оцінкою, такі підприємства з доданою вартістю у випущеній продукції понад 40% (а на підприємствах автопрому рівень локалізації більше ніж 60%) мають бути виділені "із загальної купи" і їм має бути надано підтримку держави для реструктуризації взятих кредитів.

"Я вам одну цифру наведу: ми брали кредит понад $1 млрд, і це було 8 млрд гривень, а на сьогодні треба повертати 26 млрд грн", - зазначив М.Резнік.

При цьому він наголосив, що питання реструктуризації - це відповідальність не лише підприємств, а й Національного банку, уряду і банків, які мають домовитися між собою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА