16:15 22.10.2013

Президент помилуванням може звільнити від основного покарання і залишити додаткове, як і у випадку з Луценком - представник Тимошенко в ЄСПЛ

2 хв читати
Президент помилуванням може звільнити від основного покарання і залишити додаткове, як і у випадку з Луценком - представник Тимошенко в ЄСПЛ

Президент України Віктор Янукович самостійно визначає рамки помилування - чи залишати додаткове покарання, звільняючи від відбування основного, пояснює представник інтересів екс-прем'єра Юлії Тимошенко в Європейському суді з прав людини Валентина Теличенко.

"Президент, вирішуючи помилувати засудженого, сам встановлює і рамки помилування. Помилуванням президент може звільнити засудженого лише від основного покарання або і від основного, і від додаткового покарання", - розповіла у вівторок В.Теличенко агентству "Інтерфакс-Україна".

Вона нагадала, що у Ю.Тимошенко у "газовій справі" основне покарання - позбавлення волі на 7 років, додаткове - позбавлення права обіймати посади в органах державної влади на три роки та обов'язкове відшкодування державі 1,5 млрд грн.

"У випадку з Луценком президент звільнив засудженого лише від відбування основного покарання - позбавлення волі, а додаткові - залишилися", - додала В.Теличенко.

Вона наголосила: "Помилування не погашає судимість. Судимість може зняти достроково лише суд. Президент цю функцію виконати не має права".

"Тобто, право Ю.Тимошенко балотуватися на наступних президентських виборах від нинішнього президента напряму не залежить. Воно залежить лише від суду, якщо хтось вірить у незалежність суду від президента у розгляді справ Тимошенко", - додала адвокат.

Як повідомлялося, екс-глава МВС Юрій Луценко, засуджений судом до чотирьох років позбавлення волі за скоєння низки посадових злочинів у лютому 2012 року, 7 квітня 2013 року був помилуваний В.Януковичем. Ю.Луценку скоротили термін ув'язнення (він відбув до моменту помилування півтерміну), зберігши поразку в цивільних правах і необхідність компенсації завданих збитків.

Долею Ю.Луценко також опікувалася спостережна місія Європейського парламенту у складі П.Кокс і А. Кваснєвського - вони клопотали перед В.Януковичем про помилування екс-глави МВС, аргументувавши свою пропозицію тим, що екс-міністр вже відбув половину терміну та його справа є не настільки серйозною.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА