12:14 29.06.2021

Науковці розробили швидкий спосіб синтезу антитіл до SARS-CoV-2

2 хв читати
Науковці розробили швидкий спосіб синтезу антитіл до SARS-CoV-2

Фахівці Гарвардської медичної школи та Каліфорнійського університету в Ірвайні розробили швидку, просту і недорогу технологію для отримання високоспеціалізованих антитіл проти вірусу, що викликає COVID-19, йдеться в повідомленні Гарвардської медшколи.

"Швидке виявлення антитіл може прискорити розроблення ліків, діагностичне тестування і фундаментальні наукові експерименти", - йдеться в повідомленні.

Науковці використовували дріжджі для отримання сотень мільйонів різних синтетичних фрагментів антитіл, які називають нанотілами, в які поміщали антиген, наприклад спайковий білок, за допомогою якого SARS-CoV-2 проникає в клітину, і визначали, які нанотіла "зачепляться" за нього.

Команда спроектувала дріжджі так, щоб нанотіла еволюціонували з кожним поколінням, що дає змогу відібрати одне або кілька нанотіл, які добре зв'язуються лише з антигеном, що викликає захворювання, збільшуючи шанс розробки ефективної терапії з мінімальними побічними діями.

"Увесь процес використовує стандартні лабораторні методи культивування дріжджів і займає лише півтора-три тижні. Дослідники можуть полювати на нанотіла проти багатьох різних антигенів одночасно", - наголошується в повідомленні.

Технологія імітує природне формування антитіл у лам і верблюдів, пояснюють науковці.

Коли дослідники ввели антигени SARS-CoV-2 у модифіковані дріжджі, вони виявили, що синтетичні нанотіла нейтралізують антигени не гірше, а іноді й краще, ніж антитіла, отримані від людини або тварин.

На думку науковців, розробка може допомогти не лише під час створення терапевтичних методів, а й для отримання досконаліших інструментів для виявлення SARS-CoV-2 та пов'язаних із ним коронавірусів.

Розробка також може допомогти експертам швидше реагувати на появу нових варіантів SARS-CoV-2 або зовсім невідомих патогенів.

"Якщо SARS-CoV-2 еволюціонує у такий спосіб, що уникає поточної екстреної терапії антитілами, ми маємо бути спроможні розробити нові приблизно за два тижні", - зазначає співавтор розробки, професор біологічної хімії та молекулярної фармакології в Гарвардській медичній школі Ендрю Круз.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА