16:18 10.09.2019

Депутати мають намір продовжити міжнародні закупівлі лікарських засобів мінімум на два роки - Стефанишина

3 хв читати
Депутати мають намір продовжити міжнародні закупівлі лікарських засобів мінімум на два роки - Стефанишина

 Народні депутати мають намір продовжити міжнародні закупівлі лікарських засобів щонайменше на два роки, повідомила член комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, екс-заступник міністра охорони здоров'я Ольга Стефанишина.

"Наразі є розуміння, що міжнародні закупівлі потрібно продовжити мінімум на два роки для ліків і медвиробів, а для вакцин - назавжди. Такі поправки домовилися подати разом із Михайлом Радуцьким (главою профільного комітету Верховної Ради - ІФ) між першим і другим читанням (законопроекту №1076 - ІФ)", - написала вона на своїй Facebook-сторінці.

За словами Стефанишиної, таким чином депутати нададуть можливість становлення та плавного переходу від міжнародної практики до національних торгів та програми реімбурсації. Депутати також мають намір залишити можливість купувати вакцини через дитячий фонд ЮНІСЕФ, "який гарантує їх високу якість та найкращі ціни в світі".

"Якщо цього не зробити, сотні пацієнтів залишаться без ліків уже з 1 березня 2020 року", - наголосила Стефанишина.

Вона також повідомила, що після прийняття за основу законопроекту №1076 "Про державні закупівлі" в першому читанні "якась зла сила викинула звідти можливість для МОЗ закуповувати ліки, вакцини та медичні вироби за допомогою міжнародних організацій".

"Чи це умисна дія, чи випадковий збіг, мені невідомо. Оскільки закони голосуються сьогодні з шаленою швидкістю, ми з Радуцьким екстерном провели дискусію щодо цього питання", - повідомила Стефанишина.

За її словами, після дискусії Радуцький погодився з тим, що практика міжнародних закупівель має свій позитивний ефект, зокрема тому, що наразі в регіонах України є в наявності десять видів вакцин від десяти небезпечних хвороб, які діти й дорослі мають отримати за календарем щеплень, держава повністю забезпечує безкоштовне стентування для всіх пацієнтів з інфарктом з елевацією сегмента ST, які потребують негайної допомоги, і 90% онкологічних препаратів сьогодні МОЗ закуповує дешевше, ніж до міжнародних закупівель. "На деякі ліки ціну вдалося знизити в 67 разів", - уточнила екс-заступник міністра.

"Водночас ми повністю підтримуємо розвиток національної системи закупівель, надання всіх можливостей для (держпідприємства - ІФ) "Медичні закупівлі України" закуповувати лікарські засоби через систему ProZorro. Згодом воно має взяти на себе більшість закупівель ліків", - наголосила Стефанишина .

Як повідомлялося, Верховна Рада у вівторок прийняла за основу законопроект №1076, у якому запропоновано нову редакцію закону про державні закупівлі. Згідно з текстом законопроекту, нововведення передбачають впровадити обов'язковість використання системи закупівель ProZorro при закупівлі від 50 тис. грн, можливість для бізнесу протягом 24 годин виправляти помилки в тендерних пропозиціях.

Документ також упроваджує поняття "спрощених" закупівель - закупівель товарів, робіт і послуг на суму від 50 тис. грн до 200 тис. грн, які проводитимуться через ProZorro.

Крім того, в законопроекті запропоновано замість фіксованої плати за оскарження процедури закупівлі (нині - 5 тис. грн для товарів і послуг та 15 тис. грн для робіт) встановлювати її суму залежно від вартості предмета закупівлі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА