14:22 08.02.2018

ЄБА вкотре просить відкласти введення неврегульованих вимог щодо ліцензування імпорту ліків

2 хв читати

 Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) звернулася до керівників уряду і держорганів відкласти набуття чинності певних положень постанови щодо ліцензування імпорту, які мають набути чинності з 1 березня 2018.

Як повідомляє ЄБА, з таким проханням асоціація звернулася до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, голови Державної служби з лікарських засобів і контролю за наркотиками Наталії Гудзь.

Як повідомляється в листі керівництву держорганів, мова йде, зокрема, про деякі положення Ліцензійних умов, які істотно відрізняються від наявних у 28 країнах-членах ЄС умов діяльності й відносин імпортерів із виробниками реєстраційних свідоцтв.

Постанову уряду №929 про затвердження ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами було ухвалене 30 листопада 2016 року.

Зокрема, критичні для імпортерів положення передбачають обов'язкове укладення ними договорів з виробником та/або постачальником і/або власником реєстраційного свідоцтва щодо усієї кількості лікарських засобів, які поставляються в Україну, а також зберігання у імпортера контрольних і/або архівних зразків кожної серії готової продукції , забезпечення контролю стабільності лікарських засобів після надходження на ринок.

"Ми вважаємо такі вимоги надмірними для суб'єктів ринку, оскільки моделі ведення бізнесу імпортерами в Україні є різними з об'єктивних причин", - йдеться у зверненні керівництва держорганів.

В ЄБА зазначають, що дане питання "має тривалу історію".

Так в 2013 році на імпортерів були накладені дублюючі вимоги з контролю якості ліків, які ускладнили їх діяльність, не дивлячись на те, що на той момент в Україні вже діяла система державного контролю якості лікарських засобів, яка працює і зараз.

"Тодішніх керівників не зупинило зайве накладання різних моделей контролю. Повноцінно існувати нове регулювання не могло з об'єктивних причин, а подальше поглиблення вимог до імпортерів загрожувало припиненням поставок багатьох ліків. Тому критичні положення об'єктивно не могли бути виконані імпортерами і були перенесені на більш пізній термін", - зазначають в асоціації.

При цьому в ЄБА сподіваються не тільки на перенесення набуття чинності зазначених положень, а й на "концептуальне рішення для України".

За інформацією ЄБА, 7 лютого в Міністерстві охорони здоров'я відбулася робоча зустріч з даного питання за участю представників МОЗ, і Держлікслужби, ЄБА та інших представників професійних організацій, під час якої обговорювалися прийнятні моделі контролю якості ліків в Україні і перенесення вступу в силу критичних для імпортерів положень ліцензійних умов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА