19:48 22.02.2023

Арахамія пропонує розширити повноваження Кабміну для залучення великих інвесторів

2 хв читати
Арахамія пропонує розширити повноваження Кабміну для залучення великих інвесторів

Чинне в Україні законодавство, навіть після ухвалення закону про інвестнянь, не дозволяє залучати великих інвесторів, тому Кабінету міністрів необхідно надати додаткові повноваження для виправлення цієї ситуації, вважає голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

"Такі правила ми з вами зробили: ніби все правильно і антикорупційно, але потім не можемо просто 1+1 скласти. Треба міняти, сідати і робити якісь запобіжники, інакше воно не працює. Ми ж бачимо, що жоден великий (інвестиційний) проєкт не піднімається в Україні через те, що правила гри не кастомізуються під цього великого гравця", – сказав він на пресконференції в Києві в середу.

Як приклад, він навів програш України Словаччині у залученні Volkswagen, що послужило однією з причин розробки закону про інвестнянь, а також відсутність в Україні патронного заводу.

"Десятки компаній приходять, кажуть, я вкладу свої гроші, але дайте мені замовлення на три роки на патрони. А ми кажемо, приходьте на "Прозорро" тендер і якщо переможете, то буде замовлення. А вони кажуть, що якщо на "Прозорро" приходити, то навіщо щось будувати, я ж маю вже якісь заводи за кордоном. А потім ми говоримо: "зрада" - немає патронного заводу", - описав ситуацію Арахамія.

"Навіть "Укроборонпром" не хоче будувати патронний завод, оскільки, каже, чи буде держзамовлення від Міноборони", – додав голова фракції "Слуга народу".

За його словами, країни-конкуренти України у залученні інвесторів пропонують їм також безкоштовні землю та підключення до інфраструктури, а також персональний супровід.

"Як у Туреччині: там Ердоган піднімає трубку і каже, що треба завтра їм оформити землю, і завдяки тому, що вони не дуже демократичні, воно працює для бізнесу насправді краще – за два дні у них земля", – зазначив Арахамія.

За його словами, в Україні, щоб землю оформити, навіть якщо буде голова фракції, уряд, прем'єр "бігати і всім телефонувати", все одно буде витрачено кілька місяців, а журналісти ще й висунуть обвинувачення в лобізмі.

Серед питань, які потребують вирішення з використанням нових підходів, голова "Слуги народу" назвав, зокрема, титанову галузь.

"Є "Об'єднана гірничо-хімічна компанія", у якої вже завершуються повністю резерви ільменіту. Ми хочемо продати, приходять із зацікавленої сторони – дайте на 10-20 років запаси. Далі кажуть, а де перероблятимемо? – ЗАлК був, немає тепер ЗАлК (ймовірно, може йтися про ЗТМК – ІФ-У.) Тоді потрібно буде нам сідати і робити якісь винятки", - пояснив Арахамія.

"Треба дати уряду робити ті умови, які він хоче - тому що уряд має інтегральний огляд, чого не вистачає. Тим більше, що є ще й соціальний аспект", - підсумував голова фракції "Слуга народу".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Philip Morris інвестує $11 млн у запуск і комерціалізацію в Україні нової версії пристрою для нагрівання тютюну

Україна отримала EUR1,5 млрд від ЄС у рамках Ukraine Facility - прем'єр

Concorde Capital проведе масштабну реконструкцію автостанції "Київ"

Єрмак обговорив перспективи інвестування в Україну з делегацією міжнародної групи компаній CRH

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА