15:33 04.03.2024

Країни ЄС домовилися і далі добровільно скорочувати попит на газ

2 хв читати
Країни ЄС домовилися і далі добровільно скорочувати попит на газ

Рада ЄС оголосила в понеділок, що досягла політичної угоди держав-членів щодо рекомендації продовжувати скоординоване скорочення в Євросоюзі попиту на газ.

"З 2022 року ми пройшли довгий шлях, уживши скоординованих заходів у ЄС і швидко відреагувавши на енергетичну кризу. (...) Досягнута сьогодні політична угода демонструє наше зобов'язання залишатися готовими до будь-яких перебоїв у постачанні й гарантувати безпечну зиму для наших громадян і промисловості", - заявила міністр енергетики Бельгії, яка головує в Раді ЄС, Тінне Ван дер Стратен.

За даними ради, зниження попиту на газ у ЄС у період із серпня 2022 року до січня 2023 року було забезпечено на 19%. Це становило 41,5 млрд кубічних метрів.

В оприлюдненому в Брюсселі комюніке йдеться: "Хоча безпека поставок у ЄС покращилася, подальше зниження попиту, як і раніше, необхідне для забезпечення достатніх запасів газу на наступну зиму".

Як вважають у Брюсселі, ситуація з постачанням газу до ЄС значно покращилася з 2022 року, зокрема завдяки заходам зі скорочення попиту на газ на основі відповідного регламенту, який було ухвалено як надзвичайний інструмент 2022 року. У березні 2023 року його було продовжено до кінця березня 2024 року, щоб забезпечити безперервність поставок і стримати волатильність цін.

"Однак, незважаючи на загальне поліпшення ситуації з поставками, згідно з останніми звітами комісії, ситуація на світових газових ринках залишається напруженою. Тому, оскільки термін дії регламенту зі скорочення попиту скоро закінчиться, держави-члени хочуть і далі бути готовими до будь-яких можливих перебоїв у постачанні газу", - пояснюють у Раді ЄС.

Для цього, наголошується в документі, колективні сховища ЄС мають залишатися на досить високому рівні протягом усієї зими.

Завдяки досягнутій радою 4 березня політичній угоді "державам-членам рекомендовано і далі скорочувати споживання газу до 31 березня 2025 року, щонайменше на 15% порівняно із середнім споживанням газу в період з 1 квітня 2017 року до 31 березня 2022 року".

Досягнуту політичну угоду має офіційно затвердити Рада ЄС. Очікується, що це станеться "пізніше в березні 2024 року".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Байден повідомив про виділення $7 млрд на сонячну енергетику

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА