07:55 14.02.2023

Кабмін зареєстрував законопроєкти щодо впровадження нової моделі підтримки просьюмерів та реєстру гарантій походження е/е з ВДЕ

2 хв читати
Кабмін зареєстрував законопроєкти щодо впровадження нової моделі підтримки просьюмерів та реєстру гарантій походження е/е з ВДЕ

Кабінет міністрів України зареєстрував у Верховній Раді законопроєкти про нову систему підтримки малої розподіленої генерації Net Billing, спрямовану на зміну чинної моделі "зелених" тарифів (№9011), та про реєстр гарантій походження електроенергії з ВДЕ (9012), повідомив представник уряду у парламенті Тарас Мельничук.

Згідно з його повідомленням у телеграм-каналі, законопроєкт №9011 про внесення змін до деяких законів України спрямований на удосконалення умов підтримки виробництва е/е з альтернативних джерел генеруючими установками споживачів з урахуванням найкращих світових практик.

"Нова модель Net Billing (чистий продаж) буде орієнтована на покриття власного споживання та не призведе до збільшення обсягу субсидування за рахунок інших споживачів", - йдеться у повідомленні.

Проєктом закону передбачено, зокрема, визначення термінів "механізм самоспоживання", "активний споживач", визначення умов функціонування механізму самовиробництва, категорій споживачів, які мають право використовувати цей механізм.

Метою законопроєкту №9012 про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження реєстру гарантій походження електроенергії, виробленої із ВДЕ, є створення дієвого механізму видачі, використання та припинення дії таких гарантій, зазначається у повідомленні.

Проєктом передбачено ухвалу Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, суб'єктом, уповноваженим видавати гарантії походження електроенергії з ВДЕ. Крім того, документ передбачає встановлення законодавчих засад для створення та функціонування реєстру гарантій походження електроенергії із ВДЕ. Відповідальним за проведення торгів гарантіями передбачається АТ "Оператор ринку".

Як повідомлялося, згідно з роз'ясненням Міністерства енергетики України, система підтримки малої розподіленої генерації Net Billing має змінити чинну систему "зелених" тарифів для просьюмерів.

В результаті впровадження такої системи споживачі матимуть можливість за рахунок встановлення об'єктів відновлюваної енергетики компенсувати власне споживання, а надлишки електроенергії продавати за ринковою ціною постачальникам. Кошти від продажу ресурсу будуть зараховуватися на рахунок споживача, а коли його споживання буде більшим за генерацію, вони будуть списуватися за ціною постачання електроенергії споживачеві.

Як зазначали у Міненерго, запровадження такої системи дасть новий поштовх розвитку розподіленої генерації, оскільки поширюватиметься не лише на домогосподарства, а й на промислові підприємства, зацікавлені у зниженні плати за споживання електроенергії.

Крім того, як зазначали в Міненерго, Net Billing буде орієнтований на компенсацію саме власного споживання та зменшить обсяг перехресного субсидування за рахунок інших споживачів.

Тоді у Міненерго уточнювали, що нова система не торкнеться домогосподарств, які вже працюють за "зеленим" тарифом.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Байден повідомив про виділення $7 млрд на сонячну енергетику

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА