12:39 22.08.2021

"Нафтогаз" і RWE підписали меморандум з розвитку водневих проектів

2 хв читати
"Нафтогаз" і RWE підписали меморандум з розвитку водневих проектів

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" та німецький газовий трейдер RWE Supply&Trading підписали меморандум про взаєморозуміння, повідомляє прес-служба НАК "Нафтогаз" у неділю.

"Обидві компанії домовилися проаналізувати можливості взаємовигідної співпраці зі створення повного кола вартості "зеленого" водню і його похідних, таких як аміак, які виробляються в Україні. Йдеться, зокрема, про розвиток проектів із виробництва та зберігання зеленого водню та аміаку в Україні і їх імпорту до Німеччини", - йдеться в повідомленні.

У ньому наголошується, що цей напрям "особливо актуальний у контексті ініціативи H2Global, в межах якої німецький уряд анонсував плани підтримати імпорт до Німеччини зеленого водню, виготовленого за межами ЄС".

"Окрім того, "Нафтогаз" і RWE домовилися співпрацювати у вивченні комерційних можливостей для продажу українського зеленого водню на європейських ринках, зосередивши увагу на основних ринках RWE. Партнери також розглянуть можливість спільної взаємодії з обміну знаннями і технічних аспектів розвитку ланцюжка створення вартості зеленого водню", - наголошують у компанії.

Документ підписаний в контексті зустрічі федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента України Володимира Зеленського, і на виконання домовленостей, досягнутих між президентом і канцлером під час їх зустрічі в Берліні в липні 2021 року, повідомляє прес-служба глави держави в неділю.

Зокрема, Зеленський повідомив, що Україна має амбітний план "зеленої" трансформації і закликав німецьку сторону приєднатися до реалізації цього плану.

За його словами, Україна підтримує амбіції Євросоюзу з переходу до кліматично нейтрального розвитку до 2050 року в рамках Європейського зеленого курсу.

Водночас президент зазначив, що співпраця в секторі водневої економіки не компенсує Україні втрати від можливого запуску "Північного потоку - 2" у короткостроковій перспективі. Зате збереження транзиту газу через Україну після 2024 року дасть змогу профінансувати "зелений перехід", що в результаті зменшить залежність економіки країни від природного газу.

Зазначається, що НАК "Нафтогаз України" і німецька компанія RWE давно співпрацюють у сфері зберігання газу в українських сховищах. Також НАК періодично купує газ у цієї компанії.

Як повідомляється, робочі групи НАК "Нафтогаз України" і RWE почнуть спільну роботу в рамках меморандуму вже у вересні цього року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

Механізм CBAM на жорсткі викиди вуглецю в ЄС може зруйнувати низку меткомпаній України через її неготовність в умовах війни - експерти

Країни ЄС домовилися і далі добровільно скорочувати попит на газ

Міненерго розраховує на розблокування експорту біометану, щодо природного газу все залежатиме від ситуації з нацбезпекою - заступник міністра

Як Україні започаткувати сталий розвиток транспортної системи – думка експертів

VITAGRO просить прискорити ухвалення Радою законопроєкту щодо митного оформлення експорту біометану

Кабмін ухвалив постанову про впровадження гарантій походження е/е з ВДЕ - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА