16:17 23.05.2024

Спілкування з поліцією і ТЦК щодо мобілізації має фіксуватися, за протиправні дії поліцейського притягнуть до відповідальності

2 хв читати
Спілкування з поліцією і ТЦК щодо мобілізації має фіксуватися, за протиправні дії поліцейського притягнуть до відповідальності

Сповіщення військовозобов'язаного поліцейськими та представниками Територіального центру комплектування і соціальної підтримки (ТЦК і СП) обов'язково має фіксуватися, а про протиправні дії поліцейських слід повідомляти на 102, 112 або на гарячі лінії, заявляє голова Національної поліції України Іван Вигівський.

В ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" Вигівський розповів, що перед несенням служби поліцейським обов'язково проводять інструктаж.

"Це передбачає нормативно-правова база діяльності поліції. Звісно, ці алгоритми вже доведені до всього особового складу та щоденно контролюється їхня реалізація", - наголосив він.

Щодо відповідальності поліцейських, то, як зазначив очільник Нацполіції, згідно з ч. 1 ст. 19 закону України "Про Національну поліцію", в разі вчинення протиправних дій поліцейські несуть кримінальну, адміністративну, цивільно-правову, матеріальну або дисциплінарну відповідальність залежно від кожного окремого випадку.

"Щодо фіксації спілкування з громадянами, то закон №3633-ІХ чітко передбачає, що під час перевірки документів уповноважений представник ТЦК і СП або поліцейський здійснює фото- та відеофіксацію процесу пред'явлення та перевірки документів із застосуванням технічних приладів і засобів фото- та відеофіксації (частина шоста статті 22 закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію")", - розповів Вигівський.

Отже, як наголосив він, фото- та відеофіксація є обов'язковими.

Щодо скарг на неправомірні дії поліцейських, то, як пояснив глава Нацполіції, будь-який громадянин може повідомити про такі випадки за номерами 102 або 112 і на телефони гарячих ліній. "Відразу буде реакція", - запевнив Вигівський.

Очільник Нацполіції звернув увагу на те, що крім механізму фіксації дій співробітників поліції і ТЦК у Нацполіції є підрозділи, які на постійній основі здійснюють контроль за особовим складом щодо можливих протиправних дій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Прем'єр Греції на Саміті миру наголосив на важливості свободи судноплавства та захисту інфраструктури в Україні

Президент Литви закликав учасників Саміту миру приєднатися до майбутнього спецтрибуналу щодо агресії проти України

Зеленський обговорив із президентом Кот-д'Івуару продовольчу безпеку світу

Кулеба: з РФ доведеться говорити, але ми не дозволимо їй говорити мовою ультиматумів

У декларації Саміту миру враховано всі принципові позиції України - Кулеба

На початку тижня в Україні трохи потеплішає, на північному сході дощі

У Швейцарії стартував другий день Саміту миру щодо України, готується підсумкове комюніке

Україна та Палау встановили дипломатичні відносини

Мецола: Жодні рішення щодо України не можуть бути ухвалені без України

Без світла через негоду 21 населений пункт у трьох областях, відключень е/е не прогнозується - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА